Jégeső pusztított Ausztriában, volt, ahol teniszlabda nagyságú darabok estek

június 25., péntek 6:09

Több 10 millió eurós kárt okozott az osztrák mezőgazdaságnak a csütörtöki jégeső – közölte Kurt Weinberger, az osztrák mezőgazdasági biztosító (Österreichische Hagelversicherung) igazgatótanácsának elnöke.

„Most 28 millió euróra (kb. 9,8 milliárd forint) becsüljük a mai viharok következtében a mezőgazdasági terményekben Felső-Ausztria és Alsó-Ausztria tartományokban keletkezett teljes kárt” – mondta Kurt Weinberger.

A nyugat felől érkező zivatarfelhők az esti órákban az ország nagy része fölött levonultak.

A jégeső okozta károk közül a legtetemesebb, kb. 19 millió eurós része (kb. 6,6 milliárd forint) a Csehországgal és Szlovákiával határos Alsó-Ausztriában keletkezett.

Különösen Zwettl, Gmünd, Tulln, Hollabrunn és Mistelbach járások voltak érintettek, de Neunkirchen és Bruck an der Leitha járásokból is jelentettek károkat.

Sok helyen, például Hollabrunnban, teniszlabda nagyságú jégeső esett.

Illusztráció: Foto Olimpik/NurPhoto

„A gabonától a borszőlőig összesen kb. 26 000 hektáron keletkezett kár. A szántóföldi növényállomány sok helyen felismerhetetlenné vált” – összegezte Josef Kaltenböck, a mezőgazdasági biztosító Alsó-Ausztria keleti régióvezetője.

A Csehországgal és Németországgal határos Felső-Ausztriában az újabb károk kb. 9 millió eurót tesznek ki. „Minden mezőgazdasági termény érintett, az őszi árpa a fő termény - a kár mértéke a teljes veszteségig terjed” – mondta Wolfgang Winkler, a biztosító regionális vezetője. Ebben a régióban már kedden is kb. 22 millió eurós mezőgazdasági kár keletkezett a heves jégeső miatt. (MTI)