Kizárta a pécsi polgármestert a helyi ellenzéki összefogást gründoló egyesület a tagjai közül

belföld
2021 június 25., 12:45

„A Mindenki Pécsért Egyesület nem tehet mást, mint hogy ragaszkodik az általa megfogalmazott és követett elvekhez. Ezért az Egyesület 2021. június 24-én rendezett éves közgyűlése kezdeményezte Péterffy Attila kizárását az Egyesületből” - fogalmaz a Mellár Tamás által vezetett pécsi szervezet közleménye. Ez annak a választási szövetségnek az ernyőszervezete, amelynek a helyi ellenzéki frakciók a tagjai, és amelynek segítségével 2019-ben a közgyűlési többség mellett a polgármesteri cím is az ellenzéki kézbe került. Péterffy Attila személye annyira meghatározó az egyesületben, hogy annak egyetlen internetes fórumán, a Facebook-oldalán, a névjegy rovatban is csak ennyi áll: „Október 13-án a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben indul Péterffy Attila polgármesterjelölt és az ellenzéki pártok közös képviselőjelöltjei.”

Péterffy Attila
photo_camera Péterffy Attila Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Hogy most mégis kizárták a tagjaik közül, annak a SzabadPécs szerint az az oka, hogy a polgármester - megunva a sok egyeztetést a különböző pártokkal - 14 közgyűlési képviselővel aláíratott egy új koalíciós szerződést. Ezután a közgyűlés előtti frakcióüléseken szavaznak majd az ügyekről, és amit ott a többség dönt, azt azoknak is támogatniuk kell a közgyűlésben, akik amúgy nem szavazták volna meg azt.

„Ennek egyértelmű következménye, hogy akár a jelenlegi városvezetést támogató teljes pártfrakciók véleménye is figyelmen kívül hagyható a közgyűlési döntésekben. Úgy gondoljuk, hogy a politikai támogatás egy demokráciában nem lehet kényszer eredménye. Az elmúlt évek országos és helyi politikája éppen azt bizonyítja, hogy a demokrácia feláldozása a hatékonyság érdekében soha nem a közjó érdekeit szolgálja” - írja az egyesület.

link Forrás

Péterffy Attila a Facebook-oldalán megköszönte az egyesület eddigi támogatását, a frakciófegyelemről szóló kritikákra viszont nem reagált.