Megkapta az engedélyt a világ első űrlégitársasága

külföld
2021 június 25., 19:12

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) megadta az engedélyt a Virgin Galacticnak arra, hogy utasokat szállítson a világűrbe, jelentette be a brit milliárdos, Richard Branson űrlégitársasága pénteken. Ezzel a Virgin Galactic lett az első cég, ami engedélyt kapott a kereskedelmi űrrepülésre, megelőzve ezzel Jeff Bezos Blue Originját.

Richard Branson űrrepülője makettjával a New York-i Értéktőzsdén 2019. október 28-án.
photo_camera Richard Branson űrrepülője makettjával a New York-i Értéktőzsdén 2019. október 28-án. Fotó: JOHANNES EISELE/AFP

Bezos cége hamarosan szintén engedélyt kaphat, állították a Washington Postnak az engedélyezési eljárás menetét ismerők. Bezos maga úgy tervezi, hogy személyesen is részt vesz cége az Apollo 11 holdraszállásának évfordulójára, július 20-ra tervezett első, emberekkel végrehajtott űrrepülésén.

Az egyelőre kérdés, hogy Branson az űrben is megelőzi-e Bezost. A Virgin Galactic elvben nyitva hagyta ennek a lehetőségét, de nem erősítette meg, hogy Branson maga is felszáll-e az űrbe.

A Virgin Galactic idén májusban hajtotta végre harmadik sikeres tesztrepülését Unity névre keresztelt űrhajójával. Ez az űrrepülő a hangsebesség háromszorosára is képes, és kilencven kilométer magasba emelkedve éri el a világűr határát.

Az űrrepülésre készülőknek nem árt tudniuk, hogy az FAA az engedélyezés során a cégeket csak arra kötelezi, hogy a földön garantálja az utasai biztonságát, az űrben már saját felelősségükre tartózkodnak. Az űrlégitársaság szuborbitális repüléseire, mely során az utasok pár percre tapasztalhatják majd meg a súlytalanságot, már hatszáz jegy kelt el elővételben. Jelenleg már nem lehet jegyeket venni, az év végén tervezik újraindítani a jegyértékesítést, a tervek szerint egy utazás félmillió dollárba kerül majd. (Via The Washington Post)