Tornádó pusztított Csehországban, halálos áldozatok is vannak

katasztrófa
2021 június 25., 06:38

Jégesővel kísért tornádó pusztított csütörtök este Csehországban, a cseh közszolgálati televízió (CT24) szerint több százan megsérültek. A mentőszolgálat szóvivője, Hedvika Kropácková azt nyilatkozta, „a tornádó emberéleteket is követelt”, de az áldozatok számát még nem tudták pontosan megmondani. A CT24 információi szerint a halottak száma egyelőre tíz alatt van.

A tornádó a legnagyobb károkat Hodonín és Breclav városok környékén okozta. A vihar tetőket szakított le, fákat csavart ki gyökerestül, autókat és buszokat borított fel. A mentésben nemcsak a cseh mentők, tűzoltók és speciális egységek, de Ausztria és Szlovákia mentőegységei is részt vesznek.

link Forrás


„Olyan a helyzet, mintha háború lenne” – fogalmazott Antonin Tesarik, Hodonin város kórházának igazgatója, ahol legalább 200 sérültet kezelnek. „Apokalipszis volt. Mindenhol vér és síró, tehetetlen emberek. Az életüket mentették, és elveszítették a tetőt a fejük felől” – idézte a CTK hírügynökség Tesarikot.

Hodoninban súlyosan megrongálódott egy idősek otthona, a helyi állatkert és egy stadion is. A vihar a környéken súlyos közlekedési zavarokat okozott, teljes autópályákat zárt el, és áramkimaradások is vannak, ami miatt több mint százezren maradtak áram nélkül.

photo_camera Így néz ki a tornádó után a Brnotól 60 km-re található falu, Hrusky Fotó: RADEK MICA/AFP

Jan Hamácek belügyminiszter bejelentette, hogy válságstáb alakul a munkálatok irányítására. Több kormánytag, köztük a belügyminiszter Hamácek és Alena Schillerová kormányfőhelyettes, a helyszínre indultak. Andrej Babis kormányfő jelenleg Brüsszelben van, a Twitteren közölte, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt még nem tudott visszaindulni Csehországba.

Marek Babisz, egy Breclavhoz közeli falu, Hrusky alpolgármestere azt mondta, a tornádó a település felét elpusztította: „A falu felét a földdel tette egyenlővé. Csak a házak falai maradtak meg, tetők és ablakok nélkül. A szélvihar megrongálta a templomot is, ledöntötte a templomtornyot és elvitte a tetőt. Tető nélkül maradt az iskolánk is. A vihar százéves fákat döntött ki. Szörnyű a helyzet.”

A tornádó a szomszédos Moravská Nová Ves településen és Luzicében is hasonló pusztítást végzett. A rendőrség a tornádó által érintett településeket lezárta, hogy megakadályozza az esetleges rablásokat, a gázszolgáltatást pedig leállították, hogy elkerüljék az esetleges robbanásokat.

link Forrás

Michaela Malachová, a meteorológiai intézet szakértője a CTK cseh hírügynökségnek azt mondta, a rendkívüli erejű szélvihar valószínűleg tornádó volt, ami a régióban rendkívül ritka.

(BBC/MTI)

Kiemelt videóink