A Renew Europe rászólt Von der Leyenre, hogy csak úgy kerülhet pénz Magyarországra, ha az nem tűnik aztán el

európai unió
2021 június 28., 11:14

„Ön minden vezetővel készít egy képet, akiknek a helyreállítási tervét befogadták. Ha Budapestre megy, szeretnénk ha úgy rázhatná meg Orbán Viktor kezét, hogy biztos lehet benne, hogy a miniszterelnök haverjai nem dörzsölik épp a sajátjukat kárörvendve” - írják a Renew Europe parlamenti frakciójának vezetői - köztük Cseh Katalin - Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. Azt szeretnék, ha biztosítékokat kapnának arra, hogy a helyreállítási alapból Magyarországnak elkülönített hét milliárd euró „ne kerülhessen rossz pénztárcákba.”

„A csalás ugyanis Orbán Viktor Magyarországán népbetegség, vagy ahogy a Bizottság saját elemzése is kimondta: szisztematikus” - utalnak a levélben a tavaly nyáron bemutatott vizsgálatra. Aszerint az országban „hiányzik a határozott és szisztematikus fellépés a magas szintű korrupció leleplezéséért.”

A Renew Europe folyosója az EP brüsszeli épületében, ahol mindezt kifundálták.
photo_camera A Renew Europe folyosója az EP brüsszeli épületében, ahol mindezt kifundálták. Fotó: MARTIN BERTRAND/Hans Lucas via AFP

A pártszövetség elnöke, Dacian Cioloș és négy másik vezető által jegyzett levél ötleteket is ad, hogy hogyan lehetne biztosítani, hogy ne lopják el Magyarországon ez EU pénzét.

  • A helyreállítási alaphoz kapcsolódó projektekhez adjanak teljes hozzáférést az OLAF számára.
  • Zárják ki a lehetséges nyertesek közül azokat, akikről az OLAF már korábban megállapította, hogy pénzügyi szabálytalanságokat követtek el uniós projektek során.
  • A magyar állam vállalja, hogy hatályon kívül helyezik azokat a törvényeket, amelyekről korábban már a bizottság is megállapította, hogy akadályozzák az oknyomozó újságírókat és a civil szervezeteket, hogy hozzáférjenek a nyilvános információkhoz.

„Nem azt mondjuk, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó méltányos részt a helyreállítási alapból. Mi azt szeretnénk, ha ebből minden magyarnak haszna származna, nem csak a politikai összekötettéssel rendelkező keveseknek” - írják.