Csaknem tíz év után megkerült a Görög Nemzeti Galéria ellopott Picassója és Mondrianja

bűnügy
2021 június 29., 06:28

9 és 1/2 év után áttörést ért el a rendőrség egy nagy festményrablás ügyében. 2012. január 9-én egy betörőbanda három értékes festménnyel, Pablo Picasso és Piet Mondrian, illetve a 16. századi olasz mester, Guglielmo Caccia egy-egy képével távozott a Görög Nemzeti Galériából. Egy negyedik festményt - Mondrian egy másik művét - is megpróbálták ellopni, de egy őr megzavarta őket, így a képet elhajítva elmenekültek.

Balra Picasso Női feje, jobbra Mondrian Szélmalma. A két ellopott festmény majd tíz év után került elő.
photo_camera Balra Picasso Női feje, jobbra Mondrian Szélmalma. A két ellopott festmény majd tíz év után került elő. Fotó: Görög Nemzeti Galéria

Bár a tolvajokat egyelőre nem találják, de majd tíz év után a rendőrség megtalálta az ellopott Picassót és a Mondriant. Hogy miként bukkantak a nyomára, azt egyelőre nem árulták el. Egyelőre még senkit se vettek őrizetbe az ügyben.

A Greek Reporter beszámolója szerint a képrablás jól szervezett volt, a tolvajok alig tíz percet töltöttek a Nemzeti Galéria épületében. A képek ellopását megelőző este már behatoltak az épületbe, hogy beindítsák a riasztót, amit aztán az őrség emiatt kikapcsolt.

Az ellopott festmények a galéria gyűjteményének fontos darabjai voltak. Picasso maga ajándékozta a Galériának Női fej című 1939-es festményét 1949-ben, a "görög emberek iránti tisztelete jeléül", a nácik elleni második világháborús ellenállásuk elismeréseként. Az ellopott Mondrian a holland absztrakcionista egy korai alkotása, az 1905-ös Szélmalom volt, ami valóban egy szélmalmot ábrázol, mert még Mondrian absztrakt korszaka előtt született. (Via The Greek Reporter, BBC)

Kiemelt videóink