Etiópia hirtelen egyoldalú tűzszünetet hirdetett Tigrayban

külföld
2021 június 29., 06:27

A hadiszerencse fordultával az etióp kormány igyekszik kimenekülni a Tigrayban indított háborújából: hétfő este egyoldalú tűzszünetet hirdettek azután, hogy az ország északi tartományában a lázadók visszaverték az etióp kormányerők és eritreai szövetségeseik offenzíváját, és visszafoglalták fővárosukat, Mekellét.

Az etióp kormányhadsereg március elején szállta meg Mekellét, Tigray fővárosát, de most a lázadók visszaverték őket. Erre reagálva Etiópia egyoldalú tűzszünetet hirdetett.
photo_camera Az etióp kormányhadsereg március elején szállta meg Mekellét, Tigray fővárosát, de most a lázadók visszaverték őket. Erre reagálva Etiópia egyoldalú tűzszünetet hirdetett. Fotó: MINASSE WONDIMU HAILU/Anadolu Agency via AFP

A tigrayi lázadók - ők azután lázadtak fel, hogy az etióp kormányerők hadműveleteket indítottak a tartományban a helyi kormány megdöntésére - sikerét Mekellében utcai karnevállal ünnepelték, tömegek lengettek zászlókat és lőttek fel tűzijátékot.

Az etióp kormány amúgy hivatalosan nem ismerte el a város elvesztését.

A nyolc hónapja indított etióp kampány rendkívüli humanitárius katasztrófával fenyeget, az ENSZ becslése szerint ötmillióan szorulnak azonnali élelmiszersegélyre a térségben, 350 ezer embert pedig konkrétan éhínség fenyeget.

Az etióp kormányerők nyolc hónapja azzal a céllal indították offenzívájukat, amihez idővel a korábbi ellenség, Eritrea is csatlakozott az oldalukon, hogy elkergessék a tartományt uraló Tigrayi Népi Felszabadítási Frontot (TPLF). A TPLF és az etióp miniszterelnök, a Nobel-békedíjas Abiy Ahmed között azután romlott meg a viszony, hogy az utóbbi megpróbálta átalakítani az etnikai alapon szerveződő etióp szövetségi rendszert. Ennek érdekében saját népcsoportjához, az oromókhoz* tartozó katonákat nevezett ki a tigrayi katonai támaszpontok élére, amire válaszul a TPLF megszállta azokat. Formálisan ez utóbbi adott indokot a kormányerők inváziójára, mely mostanra teljes kudarcba fulladt. (Via BBC)

Pontosítás: a cikk eredeti verziójában tévedésből leamharáztam az oromókat. Minden érintettől és olvasóinktól is elnézést kérek.