Ezermilliárd dollárra ugrott a Facebook értéke

gazdaság
2021 június 29., 04:56

Jelentősen, négy százalékkal megugrott a Facebook részvényárfolyama egy amerikai szövetségi bíró hétfői döntése nyomán, így elérte az ép ésszel már-már felfoghatatlan ezermilliárd dollárt. James Boasberg, az amerikai főváros körzeti szövetségi bíróságának bírája hétfőn elutasította a szövetségi kereskedelmi hatóság antitröszt-keresetét, amivel az Instagram és a WhatsApp eladására akarták kényszeríteni a céget. Boasberg szerint a kereset megalapozatlan, "jogilag elégtelen" volt.

Boasberg indoklása szerint a szövetségi kereskedelmi bizottság, (FTC) keresetében nem bizonyította, hogy a Facebook az Instagram és a WhatsApp felvásárlásával monopolhelyzetbe került volna a közösségi médiában. Ugyanakkor jelezte, hogy az FTC július 29-ig új keresetet nyújthat be az ügyben. Egyben azt is világossá tette, hogy nem mindenben ért egyet a Facebook védekezésével, de abban igen, hogy az FTC keresete megalapozatlan volt.

Boasberg ítéletében elutasította több amerikai tagállam kapcsolódó keresetét is, mondván azok túl sokáig vártak az Instagram 2012-es, illetve a WhatsApp 2014-es felvásárlása miatt benyújtott keresetükkel. Szemben az FTC trösztellenes keresetével, az államoknak nem adott lehetőséget keresetük újbóli beadására. Boasberg adott némi támpontot is, hogy min javíthatnak. Ítéletében arról írt, hogy az FTC keresetében nem támasztotta kellően alá állítását arról, hogy a Facebook a felvásárlásokkal hatvan százalékot meghaladó részesedést szerzett a közösségimédia-piacon, de jelezte, hogy ezt a kereset újrafogalmazásával orvosolhatják.

A Facebook elégedett volt a döntéssel, amennyiben az véleményük szerint rávilágított a szövetségi kormány keresetének hiányosságaira. Az FTC a maga részéről közölte, hogy most gondosan áttanulmányozzák a bíró ítéletét, és az alapján döntenek a hogyan továbbról. (Via Reuters)