"Fontos lenne augusztus végére a 12-15 éves korosztály minél nagyobb részét beoltani, hogy az iskolakezdés ne jelentsen majd újabb járványhullámot"

járvány
2021 június 29., 07:46

"Nagyon fontos, hogy a vírus terjedését meggátoljuk, mert ha szabadon terjed, akkor meg fogja találni tömegével az arra fogékony egyedeket. (..) Igazából nem lehet kérdés, hogy feltétlenül érdemes oltani a gyerekeket is," mondta a Magyar Narancsnak Póta György házi gyerekorvos. Bár a kormányzat részéről nem látszódott, hogy oltani szeretnék a 12-15 éves korosztályt, de szerinte a körülmények és a szakma egységes véleménye végül "mégiscsak ebbe az irányba mozdította a döntéshozókat is." Póta szerint

"szerencsésebb lett volna, ha ezt a korcsoportot még kampányban oltjuk, mert megkezdődött a nyári szünet, szétszóródnak a gyerekek."

A gyermekorvos attól tart, hogy csak nagyon lassan halad majd ennek a korosztálynak az átoltottsága. "Sokadmagammal szajkózom, milyen fontos lenne, ha sikerülne augusztus végére, szeptember elejére az oltható iskolás populáció minél nagyobb részét beoltani, akiket csak lehet, hogy az iskolakezdés ne jelentsen majd újabb járványhullámot," hangsúlyozta.

"Tavaly már bebizonyosodott, ahogy elkezdődött az iskola, tíz napra rá már az egekben volt a fertőzöttek száma, csak akkor az a hullám, ott nyár végén nem generált komoly megbetegedéseket, nagyon enyhén átment rajtunk."

tette hozzá. Az orvos szerint ha ismét elkezdenek közösségbe járni a gyerekek, tíz nap múlva ismét nagyon sok új fertőzöttet fognak regisztrálni.