Már 50 százalékra becsülik Németországban a delta variáns arányát

járvány
2021 június 29., 14:48

Nagyjából már minden második esetben a fokozottan veszélyes delta variáns okoz fertőzést Németországban, közölte a Robert Koch Intézet (RKI). Lothar Wieler, az RKI vezetője a szövetségi egészségügyi miniszter és a tartományi szakminisztériumok vezetőinek nem nyilvános online értekezletén elmondta, hogy az intézet legutóbbi vizsgálatai szerint a fertőződések legalább 35 százalékát a delta variáns okozza. Azonban az adatsor nem teljesen naprakész, így inkább 50 százalék körülire lehet becsülni a B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott vírusváltozat arányát. A fertőzés főleg a be nem oltottak között terjed.

Az RKI vezetője a legutóbbi, pénteken tartott tájékoztatóján hangsúlyozta: biztos, hogy a delta variáns átveszi az uralmat Németországban, és csak az a kérdés, hogy mikor. Úgy látja, a delta szétterjedése megnehezíti a járvány elleni védekezést, és azzal jár, hogy az oltási kampány haladása ellenére még hónapokig fenn kell tartani az alapvető óvintézkedéseket, így a maszkviselést és a távolságtartást.

Az oltási kampány egyelőre gyorsul Németországban. Ezt mutatja a többi között, hogy a június eleji 700 ezerről 785 ezerre emelkedett a naponta beadott oltások átlagos száma. Hétfőig 44 886 784 ember - a lakosság 54 százaléka - kapott legalább egy adag védőoltást a Covid-19 ellen. Teljes oltással 29 803 258 ember - a lakosság 35,8 százaléka - rendelkezik.

A vírus britnek is nevezett, B.1.1.7-es jelzésű változatának szétterjedése miatt beindult harmadik járványhullám május óta gyengül. A járvány terjedésének lassítását szolgáló korlátozások többségét visszavonták.

Az RKI keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 404 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 12 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 455-nél. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 727 333 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A Covid-19 miatt egy nap alatt 57 halálesetet regisztráltak. Egy héttel korábban 77 halálesetet jegyeztek fel. Az új esetekkel 90 819-re emelkedett a járvány áldozatainak száma. (FAZ/MTI)