Mexikóban dekriminalizálták a marihuána élvezeti használatát

külföld
2021 június 29., 06:10

Fölényes, 8:3 arányú döntésével Mexikó legfelsőbb bírósága dekriminalizálta a marihuána élvezeti használatát. Döntésük értelmében a felnőtt mexikói polgárok ezentúl engedélyért folyamodhatnak annak érdekében, hogy saját használatra termelhessenek marihuánát, amit szabadon fogyaszthatnak is. Az ítélet a marihuána kereskedelméről nem tesz említést, vagyis nem legalizációról, hanem a saját használatra történő termelés dekriminalizációjáról szól.

A bíróság indoklása szerint a személyes használat tilalma alkotmányellenes volt. "Történelmi napja ez az egyéni szabadságjogoknak" - közölte a döntés után a legfelsőbb bíróság elnöke, Arturo Zaldívar. Jogvédők nem feltétlenül osztják a véleményét, a Mexikó Egységben a Bűnözés Ellen nevű szervezet szerint a döntéssel nem dekriminalizálták a marihuánafogyasztás minden körülményét, mivel az alapján a birtoklás, szállítás továbbra is törvénytelen - ha valakinél 5 grammnál több füvet találnak, az már bűncselekménynek számít.

Mexikóban amúgy a törvényhozás alsó háza már márciusban megszavazta a marihuána legalizációját, de javaslatuk a szenátusban még elfogadásra vár. A legalizációs törvény a fent említett problémákat is orvosolná azzal, hogy 28 gramm marihuána szállítását, illetve nyolc tő növény birtoklását is törvényessé tenné.

A legalizáció támogatói azt remélik, hogy az csökkentheti az illegális drogkereskedelemhez kapcsolódó, Mexikóban évente több ezer életet követelő erőszakot. (Via BBC)