Újabb 182 jelöletlen sírra bukkantak Kanadában

külföld
2021 július 01., 06:23

182 ember maradványait találták meg Kanadában, egy valaha őslakosok számára létrehozott bentlakásos iskola területén, Brit Kolumbia tartományban, írja a BBC. Az iskolát a katolikus egyház működtette 1912-től a 70-es évekig.

Azokban az évtizedekben a kormány és az egyház együttműködésében több mint 130 hasonló intézményt hoztak létre, hogy kanadaivá neveljék az őslakos gyerekeket, miután elszakították őket a családjaiktól. Több ezren lehetnek, akik ezt nem élték túl, és jelöletlen sírokban fekszenek.

Ezen a területen valaha temető is volt, így egyelőre nehéz megmondani, hogy a sírokban az iskola egykori tanulói nyugszanak-e. Mindenesetre rövid időn belül ez a harmadik hasonló felfedezés.

photo_camera Fénypontok jelzik a 751 jelöletlen sír helyszínét Saskatchewan tartományban Fotó: GEOFF ROBINS/AFP

Májusban 215 jelöletlen sírt találtak ugyanebben a tartományban, Kamloops városában egy másik volt iskola területén, többnyire gyerekeket. Júniusban aztán 751 sírra bukkantak Saskatchewan tartomány délkeleti részén, az egykori Marieval Indián Bentlakásos Iskola területén.

Justin Trudeau miniszteelnök szerdán arról beszélt, hogy a felfedezések szembesítik őket az őslakosokkal szemben elkövetett történelmi, sőt máig tartó igazságtalanságokkal.

Arra számítanak, hogy hasonló jelöletlen sírok százait, akár ezreit is megtalálják a jövőben.