Oxfordi Egyetem: legalább egy évig hatékony az AstraZeneca

járvány
2021 július 02., 10:17

Az Oxfordi Egyetem által végzett klinikai vizsgálatok szerint legalább egy évig nyújt védettséget a koronavírus ellen az AstraZeneca vakcinája, írják a közleményükben.

Az AstraZeneca-vakcina első és második adagja közötti hosszabb (akár 45 hetes) különbség esetén az ellenanyagszint 18-szoros emelkedését figyelték meg a második dózis után 28 nappal. A hosszabb (45 hetes) adagolási intervallum esetén az antitest titer négyszer magasabb volt, mint a 12 hetes intervallum esetén, eszerint a hosszabb adagolási intervallum nemhogy hátrányos, hanem egyenesebb jobb immunválaszt jelent.

A vizsgálatok során kipróbáltak egy harmadik emlékeztető oltást, ami hatszorosára emelte az ellenanyagszintet, és fenntartotta a sejtes immunválaszt. Az AstraZeneca vakcináját a mutáns vírusokra is tesztelték, eszerint mind az alfa, béta és delta vírusvariánssal szemben védelmet nyújt.

Az AstraZeneca a héten közel 600 ezer adag koronavírus elleni védőoltást szállított Magyarországra, ezzel idén február 5-e óta már összesen közel 2,3 millió dózis vakcinát juttatott a vállalat Magyarországra.