Romániában ezentúl pénzbírságot kaphat, aki a nyilvános helyeken szoptató anyákat elküldené vagy nem szolgálja ki

Egészségügy
2021 július 02., 12:13

Július elsején jelent meg a romániai közlönyben az a Klaus Johannis államfő által június 30-án kihirdetett törvény, ami a nyilvános szoptatásról rendelkezik, írja a Transindex.

A mindössze 6 paragrafust tartalmazó jogszabály értelmében ezentúl pénzbüntetést kaphat az a magán- vagy jogi személy, aki a nyilvános helyen szoptató anyákat ebben megpróbálja megakadályozni.

A fotó csak illusztráció, nem Romániában készült
photo_camera A fotó csak illusztráció, nem Romániában készült Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

A törvény a szoptató anyák hátrányos megkülönböztetésének megakadályozása, valamint a gyermekek étkezéshez való jogának megsértése elleni küzdelem tekintetében született, és mostantól szabálysértésnek minősül

  • a) a közterületről egy olyan anya elküldése, akinek joga van ezen a helyen tartózkodni, és aki szoptat egy gyermeket;
  • b) a gyermek nyilvános helyeken történő szoptatásának megtiltása;
  • c) egy személynek nyújtott szolgáltatás megtagadása azért, mert gyermekét szoptatja, olyan körülmények között, hogy az illető személynek joga van igénybe venni az adott szolgáltatást.

A szabálysértésért pénzbírság járhat: az a) esetért 100 - 500 lej (7100-35 ezer forint) közötti bírság, ha magánszemély követi el, és 1000-2000 (71 ezer-142 ezer forintnyi) bírság, ha jogi személy vagy a Cégbíróságon bejegyzett szervezet követi el.

Romániában ugyan eddig is legálisan szoptathatták az anyák gyermekiket nyilvános helyeken, de többször előfordult, hogy nem akarták őket kiszolgálni vendéglátóhelyeken, vagy megpróbálták elküldeni őket.