A hőhullám után most tüzek pusztítanak Kanada nyugati partvidékén

külföld
2021 július 03., 07:50

A pusztító, helyenként ötven fokot közelítő hőmérsékleteket hozó hőhullám után, nem kis részben annak következményeként most erdőtüzek pusztítanak Kanada nyugati részén, British Columbia tartományban. A nagy hőségben kiszáradt erdőket villámcsapások lobbantották lángra, a BBC jelentése szerint jelenleg több mint 130 erdőtűz pusztít a tartományban.

Két erdőtűz egy képen: a British Columbia-i Erdőtűzőrség felvételén a Long Loch-i és a Derrickson Lake-i tűz látható.
photo_camera Két erdőtűz egy képen: a British Columbia-i Erdőtűzőrség felvételén a Long Loch-i és a Derrickson Lake-i tűz látható. Fotó: -/AFP

Lytton városa, ahol kedden 49,6°C-t mértek, megdöntve a kanadai melegrekordot, teljesen elpusztult egy erdőtűzben. A tűz miatt a falucska 250 lakója menekülni kényszerült, sokuknak mindene odaveszett a tűzvészben. "15 percen belül az egész várost ellepték a lángok" - nyilatkozta a település polgármestere Jan Polderman a BBC-nek.

A helyi erdőtűzőrség összesítése szerint jelenleg 136 helyen tombol tűz a tartományban, ezeket a szerdai zivatarok okozták, melyek során mintegy 12 ezer villámot regisztráltak.

A kanadai kormány a hadsereg légierejét is segítségül küldi a mentéshez, helikoptereket vezényeltek a térségbe a tüzek oltására és a veszélybe kerültek kimenekítésére. Bill Blair, a kormány közbiztonsági minisztere szerint a mostani erdőtüzek és a hőhullám alapján "hosszú és nehéz nyár előtt" áll az ország.

A hőhullám igazán pusztítónak bizonyult, a British Columbia-i kórboncnoki hivatal tájékoztatása szerint minden bizonnyal a pokoli hőség a felelős 719 ember váratlan haláláért a zelmúlt héten. A halálos áldozatok közül sokan "egyedül álló idős emberek voltak minimális hűtéssel rendelkező otthonokban" - mondta Lisa Lapointe főkórboncnok. (Via BBC)