Dél-Afrikában pénteken rekordot döntött a járvány

járvány
2021 július 03., 05:26

Rekordot döntött pénteken az új fertőzöttek száma a koronavírus-járvány harmadik hullámával küzdő Dél-Afrikában, egyetlen nap alatt több mint 24 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Az országban egyelőre nagyon alacsony az átoltottság, a hatvan milliós népesség alig öt százalékát immunizálták.

Fertőtlenítővel fújnak be egy johannesburgi covid-tesztelő konténert a Fourways Life Hospitalnál.
photo_camera Fertőtlenítővel fújnak be egy johannesburgi covid-tesztelő konténert a Fourways Life Hospitalnál. Fotó: EMMANUEL CROSET/AFP

A sok fertőzött túlterheli az egészségügyi rendszert, Johannesburgban, az ország egyik legnagyobb városában a kórházakban már nincs elég hely a covid-betegek ellátására.

A helyzeten az se javít, hogy mindeközben több mint kétszáz kezdő orvos nem tud különböző adminisztrációs nehézségek miatt elhelyezkedni az amúgy személyzeti hiánnyal küszködő egészségügyben. Emiatt a dél-afrikai orvosok egyesülete csütörtökön már perrel fenyegette a kormányt.

Cyril Ramaphosa elnök egy hete újabb korlátozásokat vezetett be a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa további terjedésének megfékezésére. A többi között felfüggesztették az alkohol árusítását és bezáratták az éttermek belső helyiségeit.

A járvány kitörése óta Dél-Afrikában több mint kétmillió fertőzöttet azonosítottak, akik közül mintegy hatvanezren hunytak el a kórban. (Via MTI)