Négyszázezer embert fenyeget az éhhalál az etiópiai Tigré tartományban

külföld
2021 július 03., 06:09

"Becslések szerint több mint négyszázezer ember lépte át az éhínség küszöbét, és további 1,8 millióan járnak közel ehhez" - festett drámai képet az Etiópia északi tartományában, Tigrében kialakult élelmiszerhiányról Rames Radzsaszingam, a Humanitárius Ügyek Koordinálásáért felelős ENSZ-hiatal, az OCHA ügyvivő igazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki rendkívüli ülésén New Yorkban.

Tigréi menekültek Szudán keleti részén, az Um Rakuba menekülttáborban várnak élelemsegélyre.
photo_camera Tigréi menekültek Szudán keleti részén, az Um Rakuba menekülttáborban várnak élelemsegélyre. Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

Tigrében nyolc hónapja indított hadműveleteket az etióp kormány, amely ellenőrzése alá kívánta vonni a tartományt az azt uraló tigréi népi felszabadítási fronttól (TPLF). A katonai akció mostanra teljes kudarcba fulladt, a tigréi erők június végén visszafoglalták a tartomány márciusban elesett fővárosát, Mekelét, több ezer etióp katonát fogságba ejtve. A katonai kudarc nyomán az ország Nobel-békedíjjal kitüntetett miniszterelnöke, Abiy Ahmed egyoldalú tűzszünetet hirdetett, ami ez esetben inkább nevezhető kapitulációnak.

A hadi sikerek azonban a humanitárius válságot nem oldották meg, Tigrét délről Etiópia, északkeletről a háborúba az etiópok oldalán beavatkozó Eritrea határolja és zárja el a külvilágtól, a segélyszállítmányok célba juttatását pedig a biztonsági helyzet is hátráltatja. (Via MTI)