Elővigyázatosságból kórházba vonult Luxemburg koronavírusos miniszterelnöke

járvány
2021 július 04., 18:32

Vasárnap reggel elővigyázatosságból inkább kórházba vonult Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke. Hivatala egy hete közölte, hogy Bettelnek pozitív lett a koronavírus-tesztje, miután részt vett az EU-csúcson. Akkor azt mondták, hogy enyhe tünetei vannak lázzal és fejfájással, és hogy karanténba vonul tíz napra.

Xavier Bettel a júniusi EU-csúcson.
photo_camera Xavier Bettel a júniusi EU-csúcson. Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Luxemburgban az elmúlt napokban nagyon megugrott a fertőzöttek száma: szombaton 136 új esetet regisztráltak, utoljára májusban volt ilyen magas ez a szám. Ha az orvosok másképp nem rendelkeznek, a miniszterelnök 24 órát tölt a kórházban megfigyelés alatt, illetve további teszteket és vizsgálatokat végeznek el rajta. Bettel egyébként május 6-án kapta meg az AstraZeneca-vakcina első dózisát.

Ő egyike volt azoknak, akik az EU-csúcson kritizálták a magyar kormány homofób törvényét. Bettel szenvedélyes beszédet intézett Orbánhoz, azt mondta: „Nem meleggé váltam. Az vagyok, ez nem döntés kérdése. (...) Az anyám utálja, hogy meleg vagyok, ezzel élek együtt. Önök pedig ezt törvénybe teszik. Tisztelem önt, de ez egy vörös vonal. Ez alapvető jogokról szól, a jogról, hogy lehetünk mások”. (Guardian)