Hetvenéves küzdelem árán Kínában legyőzték a maláriát

Egészségügy
2021 július 04., 04:58

Kínában hetvenéves küzdelem árán legyőzte a maláriát. A szúnyogok terjesztette élősködő a múlt század negyvenes éveiben még évente harmincmillió ember megbetegedését okozta, ám az ötvenes években indult kampány eredményeként az elmúlt négy évben már senki sem betegedett meg maláriában az országban, így most az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO hivatalosan is maláriamentessé nyilvánította a világ legnépesebb országát.

Maláriaszúnyog akcióban
photo_camera Maláriaszúnyog akcióban Fotó: Wikipédia

"Gratulálunk Kína népének, hogy megszabadították az országukat a maláriától. Sikerük kemény munka eredménye, több évtizednyi céltudatos és hosszantartó munka eredménye. E bejelentéssel immár Kína is csatlakozott azon országok növekvő táborához, melyek megmutatják a világnak, hogy a maláriamentes jövő elérhető cél" - ünnepelte a kínai sikert közleményében Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

A WHO azokat az országokat nyilvánítja hivatalosan is maláriamentesnek, ahol három egymást követő évben egyetlen fertőzést sem igazolnak. Persze ennek feltétele, hogy megfelelő figyelőrendszerük is legyen, vagyis hogy úgy ne mutassanak ki egyetlen fertőzést sem, hogy közben azért keresik a fertőzötteket.

Kína sikerének kulcsa részben ez, a fertőzések szigorú nyomonkövetése volt. Másrészt még Mao elnöksége alatt elindították az 523-as projekt nevű kezdeményezést, melynek célja hatékony maláriagyógyszerek kutatása volt. Ennek során fedezte fel Tu Juju az artemisinint, a leghatékonyabb maláriagyógyszerek fő összetevőjét, amiért 2015-ben meg is kapta az orvosi Nobelt.

Emellett Kínában már a nyolcvanas évektől osztogattak rovarirtószerekkel kezelt szúnyoghálókat, jóval azelőtt, hogy ez világszerte bevett gyakorlattá vált volna. Így már 1990-re sikerült 99,6 százalékkal csökkenteni az éves fertőzések számát a negyvenes évekhez képest. Persze ez is még évi bő százezer esetet jelentett, vagyis még távol voltak a céltól. Így 2010-ben még fokozták az erőfeszítéseket, és elindították az 1-3-7 névre keresztelt stratégiát, ami arról kapta a nevét, hogy a helyi egészségügyi intézményeknek egy napon belül jelenteniük kellett az új fertőzötteket, három napjuk volt felderíteniük a fertőzés eredetét és felmérni a terjedés veszélyét, hét napon belül pedig ellenintézkedéseket kellett hozniuk.

Ehhez társult a legveszélyeztetettebbek, vagyis a szegénységben élők lakhatási körülményeinek javítása és az általános egészségbiztosítás bevezetése. Így 2016-ban már csupán három fertőzést jelentettek, azóta pedig egyet sem.

A siker elismerése mellett mindazonáltal a WHO arra figyelmeztette Kínát, hogy egyelőre még nem lazíthatnak, pláne, hogy a déli határvidékükön Laoszban, Vietnamban és Mianmarban is komoly problémát jelent még a malária, vagyis onnan bármikor behurcolhatják a betegséget. (Via Popular Science)