Közel 50 fok, 12 ezer villámcsapás és 170 erdőtűz egyetlen napon: izzó pokollá vált Nyugat-Kanada

2021 július 4., vasárnap 7:02
Ég az erdő Sparks Lake-nél. Fotó: -/AFP

A Föld legtüzesebb helye jelenleg a normális esetben hűvös klímájú nyugat-kanadai tartomány, British Columbia. A friss hírek szerint szombaton több mint 170 erdőtűz tombolt aktívan a tíz Magyarországnyi területű, 5,1 millió lakosú tartományban. Ezt az egészen extrém időjárási körülmények okozták.

Fotó: -/AFP

Nyugat-Kanadában olyan sosem tapasztalt hőhullám tombol, hogy a tűzvész által mostanra porig égetett Lytton kisvárosban a héten például 49 fok feletti rekordhőmérsékletet mértek. Nem elírás, 49 fok.

A hőségben szombaton erős széllel járó száraz viharok törtek ki, egy tűzoltósági szóvivő szerint csak szombaton több mint 12 ezer villámcsapást észleltek, amik a különleges körülmények között sorra lobbantották fel a tüzeket.

Fotó: -/AFP

Lisa LaPointe tisztifőorvos pénteki adatai szerint a hőhullám június 25-i kezdete óta British Columbiában 719 előzmény nélküli, a hőséghez köthető haláleset történt. A részben a tartomány igen kis népsűrűségének köszönhető, hogy a villámgyorsan terjedő tüzeknek eddig két áldozata volt csak.

(via Deutsche Welle)