Gulyás helyettese szerint 500 ezer forint alatt lehet majd névtelenül adományozni

POLITIKA
2021 július 05., 08:23

Hamarosan pontosítják a névtelen adományozás betiltásáról szóló, múlt szerdán megjelent és csütörtöktől hatályos kormányrendeletet. Orbán Balázs államtitkár, aki Gulyás Gergely helyettese is a Miniszterelnökségen, szombaton azt írta:

„(...) az eddigiekhez képest ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított a jövőben is az 500 ezer forint alatti adományok felajánlása, miközben a nagyobb összeget adományozók esetében erősödik az átláthatóság követelménye”.Kapronczay Stefánia, a TASZ jogvédő szervezet vezetője a múlt heti változatról azt mondta: ez nem jogalkotás, hanem jogszabályokon keresztül történő politizálás, aminek a célja nem a nagyobb átláthatóság, hanem az adakozó állampolgárok elijesztése.

photo_camera Orbán Balázs Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A kormány 2017-ben szigorította első körben a civilek beszámolási kötelezettségét az adományokról. Akkor előírták, hogy amelyik szervezet egy év alatt 7,2 millió forintnál több pénzt kap külföldről, annak viselnie kell a "külföldről támogatott szervezet" címkét hivatalos iratokon és kiadványokon, illetve név szerint be kell számolniuk arról, hogy kik a külföldi támogatóik.

Ezt a törvényt az EU Bírósága jogellenesnek találta, úgyhogy a magyar parlament idén kénytelen volt visszavonni. Helyette azt a törvényt hozták, hogy a legalább 20 millió forinttal gazdálkodó szervezeteket kétévente ellenőrzi az Állami Számvevőszék.