Izraeli adatok szerint a Pfizer/BioNTech kevésbé véd a delta variáns ellen

járvány
2021 július 05., 17:49
  • Izraeli adatok szerint kevésbé hatékony a Pfizer/BioNTech-vakcina a SARS-CoV-2 koronavírus delta variánsa ellen.
  • 64 százalékban akadályozta meg a fertőződést, viszont 93 százalékban elejét vette a súlyos megbetegedés kialakulásának.

Az izraeli egészségügyi minisztérium elmúlt hetekben rögzített adatai szerint a delta variáns megjelenése előtt 94,3 százalékban védett a koronavírus okozta betegségtől (Covid-19) az oltás, de az új változat esetében ez az arány 64 százalékos.

A kórházba kerülés és a súlyos megbetegedés ellen viszont továbbra is hatékony a Pfizer-vakcina. Azon esetek többségében, amikor beoltott embereknél kialakult a Covid-19, a tünetek enyhék voltak.

Az adatok szerint korábban (május 2. és június 5. között) a vakcina 98,2 hatékonysággal megelőzte a kórházi ápolást igénylő, súlyos eseteket. Június 6. és július 3. között viszont 93 százalékra csökkent ez az arány is.

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, Comirnaty-vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 15-én.
photo_camera A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, Comirnaty-vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 15-én. Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Az Indiából eredeztetett delta variáns okozta 4. járványhullámban sok, oltással védett ember is megfertőződött Izraelben, de a kritikus állapotban kórházba kerülők aránya sokkal lassabb ütemben és mérsékeltebben nő, mint az előző hullámokban. A minisztérium szerint múlt pénteken az új fertőzöttek 55 százaléka oltott volt.

Naftali Bennett miniszterelnök és Nicán Horovic egészségügyi miniszter tárgyalásokat kezdett a fokozottabb védelmet biztosító 3. oltás felvételéről, először csak azoknak, akiknek a szervezete kevesebb ellenanyagot termelt, és korlátozó intézkedéseket is mérlegelnek a koronavírus-járvány ügyeivel foglalkozó szűk körű kabinetben.

Elsősorban a gyülekezési tilalom bevezetését fontolgatják valamilyen mértékben, és egyelőre főleg a zárt térben együtt tartózkodó, oltatlan gyerekek számának korlátozása került szóba.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael 9,3 milliós lakosságából 5 662 344, 12 évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer gyógyszergyár és a BioNTech vakcinájával. Vasárnap 292 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Izraelben, ami a kb. 37 ezer elvégzett teszt 0,7 százalékát jelenti. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint kórházban 63 beteget ápolnak a koronavírus okozta betegségekkel, közülük 34-en súlyos állapotban, 16-an lélegeztetőgépen vannak. A világjárvány kezdete óta 842 969 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6429-en haltak meg Izraelben. (Ynet via MTI)