Koronavírus ölte meg Vlagyimir Menysovot, a Moszkva nem hisz a könnyeknek rendezőjét

2021 július 5., hétfő 12:24

Koronavírus-fertőzés következtében 81 évesen meghalt Vlagyimir Menysov orosz színész, rendező, forgatókönyvíró és producer, az 1980-as Oscar-díjas szovjet film, a Moszkva nem hisz a könnyeknek rendezője.

A rendező halálát a Moszkvai Állami Filmművészeti Egyetemen (VGIK) dolgozó kollégái jelentették be, de azt később közleményben megerősítette a Moszfilm moszkvai filmstúdió is. Vlagyimir Hotinyenko filmrendező elmondta, hogy tudtak a betegségéről, de Menysov enyhe tünetekben szenvedett, ezért „szörnyű halála” váratlanul érte őket.

Menysov halála óriási veszteséget jelent az orosz filmnek és kultúrának – közölte Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester. A Kreml szóvivője szerint Vlagyimir Putyin elnök is mély együttérzését fejezte ki a rendező halála miatt.

Vlagyimir Menysov 2017-ben Moszkvában. Fotó: Ramil Szitdikov/Sputnik via AFP

Vlagyimir Menysov 1939. szeptember 17-én született Bakuban. A Moszkvai Művész Színházban (MHAT) végzett színész szakon, később rendezést is tanult a VGIK-en. A világhírt a Moszkva nem hisz a könnyeknek című, az 1950-es évek nagyvárosi életéről szóló film hozta el neki, ami az amerikai filmakadémia díját a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában 1981-ben elnyerve egyike lett a három Oscar-díjas szovjet filmnek.

Menysov annak idején csak a hírekből értesült a rangos elismerésről, és a külföldi utazásokra vonatkozó szigorú szovjet korlátozások miatt a díjat sem vehette át személyesen Los Angelesben, helyette a szovjet nagykövetség kulturális attaséjának adták át az Oscar-szobrocskát. „A film a szovjet életmodell névjegykártyájaként járta be a világot, miközben szerzőjét nem tartották bizalomra érdemesnek” – mondta később keserűen a rendező.

A Szovjetunióban sikeres volt a Szerelem és galambok című 1984-es romantikus komédiája is, ami azóta is az egyik leggyakrabban játszott filmje az orosz tévében. Menysov kb. 100 filmben szerepelt, tucatnyit rendezett. Az utóbbi években a világ legrégebbi filmiskoláján, a moszkvai VGIK-en tanított rendezést. (MTI)