L. Simon László lehet a Nemzeti Múzeum főigazgatója

POLITIKA
2021 július 05., 14:55

Július 2-án zárult a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázata, amire L. Simon László fideszes parlamenti képviselő is pályázik – írta meg a Mandiner, ami nem tudja, van-e más pályázó is, de a minisztériumi forrásuk szerint a pályázókat július 12-én hallgatják meg, és az új főigazgató augusztus 1-én áll munkába.

L. Simon az 52 oldalas pályázata szerint a közéletben és az emlékezetpolitikában aktív intézmény vezetőjeként térne vissza a kulturális életbe. Ha Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter őt bízza meg, akkor 30 napja lesz lemondani a pozícióval összeférhetetlen parlamenti képviselőségéről, és a Fidesznek más listás jelöltet kell a helyére tennie. (L. Simon a múzeumok megújítása érdekében végzett miniszteri biztosi munkáját a főigazgatóság mellett is tovább folytathatja.)

Mire készül L. Simon László?

L. Simon szerint sokkal jobban be kell szállni a nagy, látványos kiállítások rendezésének versenyébe, és vállalni kell a komoly hazai és nemzetközi vitákat olyan kényes témák, történeti kérdések felmutatásával, amilyenekkel az elmúlt évtizedekben a múzeum vezetése nem mert komolyabban foglalkozni, ilyen szerinte a Horthy-korszak, a Bethlen-kormány tevékenysége, a kuláküldözés vagy a kommunista rendszer egyházellenessége.

L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkáraként a szászvári várkastélyban 2016. június 14-én.
photo_camera L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkáraként középkori harci öltözéket próbál a szászvári várkastélyban 2016. június 14-én. Fotó: Varga György/MTI

L. Simon azt írja, a múzeum nem nélkülözheti az egyértelmű állásfoglalásokat, a tudományosan megalapozott, de a széles közönség számára értelmezhető orientáló, identitásformáló szándékot. Azt írja: „Nem arról van szó, hogy átpolitizáljuk a múzeumi munkát, hanem hogy felkarolandó témákat, ügyeket szállítunk a kormányzati emlékezetpolitikának, illetve, hogy a kormányzat számára is fontos kérdéseket szellemileg előkészítjük. A tudományos diskurzus azért fontos, mert egy-egy téma alapos előkészítésével elkerülhetők vagy megelőzhetők az olyan emlékezetpolitikai kudarcok, amiket az elmúlt évtizedben számos esetben, pl. szoborállítások, újra temetések stb. kapcsán megélhettünk.”

A Magyar Nemzeti Múzeumot 2016 óta Varga Benedek történész, levéltáros vezette. (Mandiner)