Lefújták a Pride-ot Tbilisziben, miután szétverték a szervezők irodáját

külföld
2021 július 05., 12:22

Szélsőségesek rohamozták meg a tbiliszi Pride szervezőinek irodáját. A képeken vérfoltok, üvegdarabok és széttört berendezések látszanak. A tervek szerint hétfőn, az ötnapos LMBT-rendezvénysorozat zárásaként tartottak volna felvonulást a városban, de a támadás után lefújták a programot. A fotókat a Kijevi Pride tette közzé Facebook-oldalán:

Egy szervező a Parlament épülete előtt összegyűlt tömegnek azt mondta, bízott benne, hogy ezen a történelmi jelentőségű napon megmutathatják, mennyire átalakulóban van a grúz társadalom szexuális kisebbségekkel kapcsolatos hozzáállása.

A Tbiliszi Pride szerint a szélsőségesek újságírókkal is erőszakoskodtak, amit a rendőrség tétlenül szemlélt. A Reuters elektromos rolleres támadóról is ír, aki az újságírók közé hajtott.

photo_camera Egy idős ortodox keresztény tüntető Fotó: VANO SHLAMOV/AFP

A Tbiliszi Pride közleménye szerint bebizonyosodott, hogy a kormány nem akarja teljesíteni a kötelességeit, és nem hajlandó megvédeni az állampolgárok alapvető jogait. Azt írják, a sok előzetes egyeztetés ellenére végül semmit sem tettek hétfőn az erőszak ellen, inkább bátorították azt. Ebben a helyzetben pedig úgy érezték, nem mehetnek az utcára erőszakos emberek közé, akiket a kormány, az egyház és oroszpárti erők támogatnak.

A Kijevi Pride szélsőjobboldali és ortodox tüntetőkről ír, állításuk szerint 20 újságíró sérült meg.