Rossz ötlet etetni a vízimadarakat

ÁLLAT
2021 július 05., 08:36

Felesleges ételt adni a vízimadarakat, különösen nyáron, amikor tömegesen találnak maguknak táplálkot, hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

photo_camera Nagy kárókatona Tiszaalpárnál Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Ezért etetésük az énekesmadarakéval szemben nem hasznos, mert megbetegíti a madarakat, szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét. A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, később ezek a madarak fagynak jégbe.

Ráadásul a feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban.

A nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a „sok szegény, éhes", valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így a helyzet egyre csak fokozódik.

A legjobb tehát nem beleszólni a vízimadarak étkezési szokásaiba. (via MTI)