A kommunizmus népszerűsítése miatt őrizetbe vették egy lengyel képviselő fiát

külföld
2021 július 07., 13:49

A lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) őrizetbe vett egy férfit a kommunizmus népszerűsítése miatt – közölte Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokért felelős miniszter szóvivője. Hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint egy baloldali képviselő fiáról van szó.

Az intézkedésről Zaryn azt mondta, a gyanúsított, Michal N. a közösségi médiában szélsőséges tartalmú csatornát működtet, tevékenysége a totalitárius rendszer népszerűsítéseként, szélsőséges cselekedetekre való buzdításként értelmezhető.

A közzétett anyagokban többek között kommunista forradalomra és kommunista állam építésére hívott fel Lengyelországban.

Emellett a papok meg a vállalkozók elleni támadásokra és a II. világháború során a hitleri, majd a kommunista rezsimmel harcoló lengyel ellenállóknak, az úgynevezett rendíthetetlen katonáknak emelt emlékművek lerombolására is felszólított – közölte Zaryn.

A szóvivő szerint Michal N. a külföldi missziókban szolgáló lengyel katonák megölésére és megkínzására is biztatott, dicsérte Sztálint és Feliksz Dzerzsinszkijt, a szovjet titkosrendőrség megteremtőjét.

Feliksz Dzerzsinszkij és Sztálin 1924-ben.
photo_camera Feliksz Dzerzsinszkij és Sztálin 1924-ben. Fotó: Sputnik via AFP

Helyeselte Lengyelország 1939-es szovjet megtámadását is, amit „humanitárius beavatkozásnak” nevezett, és az 1940-ben a szovjet államvédelmi szervek által elkövetett katyni vérengzést is, amit a németeknek tulajdonított.

Az őrizetbe vett Michal N.-t az ügyészségre kísérték, ahol az eljárást fogják folytatni.

A TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízió hivatalosan meg nem erősített értesülése szerint Michal N. egy baloldali alsóházi képviselő, volt parlamenti alelnök, Wanda Nowicka fia. (MTI)