Hitler dicséretével sokkolta kabinetfőnökét Trump

külföld
2021 július 07., 13:19

Újabb könyv jelenik meg hamarosan a most már csak volt amerikai elnökről, Donald Trumpról, a recenziós példányok megérkezésével pedig megint elkezdenek ciki sztorikkal tele lenni az angolszász lapok. A legújabb ilyen sztori, amelyről a Guardian ír, arról szól, hogy

Trump egy európai útján azzal sokkolta akkori kabinetfőnökét, hogy azt mondta, Hitler azért elég sok jó dolgot is tett Németországban. A történet Michael Bender, a Wall Street Journal újságírójának jövő héten megjelenő, Frankly, We Did Win This Election című könyvében szerepel. Az eset egy 2018-as európai úton történt, amelyre Trumpot kabinetfőnöke, John Kelly, a tengerészgyalogság volt tábornoka is elkísérte. Az út során Kelly valamiért szükségét érezte, hogy rövid történelemórát rögtönözzön az elnöknek, emlékeztetve, hogy melyik ország melyik oldalon harcolt a II. világháborúban, és hogy az I. világháború hogyan vezetett el Hitler hatalomra kerüléséhez és rémtetteihez.

photo_camera Trump a kabinetfőnöke, John Kelly, és a külpolitikai főtanácsadója, John Bolton társaságában. A ciklusa előtt mindkét férfi elhagyta a Fehér Házat, Bolton lejárató könyvet is írt Trumpról. Fotó: LEON NEAL/Getty Images via AFP

Trump, aki Kelly és mások beszámolója szerint gyakran bizonyította, hogy elképesztően keveset tud a történelemről, közbevágta, hogy azért Hitler sok jót is tett, mert a 30-as években, a nácik kormányzása alatt a német gazdaság felvirágzott. Kellyt a könyv szerint teljesen lesokkolta ez a mondat, és vitatkozni próbált az elnökkel. Trump viszont hajthatatlan volt, ezért Kelly emlékeztette, hogy még ha igaza is lenne, Hitlerről sose mondjon semmi pozitívat, mert nem lehet a gazdaságpolitikáját elválasztani a rasszista és agresszív lépéseitől.Bender, aki a 2020-as választások után interjút készített Trumppal, szembesítette a volt elnököt ezzel a történettel. Trump tagadta, hogy bármikor is dicsérte volna Adolf Hitlert. A 2018-as európai út amúgy elég borzasztóan sikerült. A terv szerint Trump meglátogatott volna egy temetőt, ahol a II. világháborúban elhunyt amerikai katonák nyugszanak, de végül lemondták ezt a programot, az elnök pedig privátban lúzereknek nevezte az életüket vesztett katonákat. Kelly, akinek fia 2010-ben Afganisztánban meghalt, nagyon mellre szívta ezt a megjegyzést.

2019-ben végül elhagyta a Fehér Házat, később pedig azt mondta, hogy Trump a legrosszabb ember volt, akivel valaha életében találkozott. Bender azt írja a könyvében, hogy Trump nemcsak a II. világháború történetével nem volt tisztában, de az amerikai történelem bizonyos epizódjairól is nagyon keveset és rosszul tudott, különösen ami a rabszolgaságot, az amerikai polgárháborút és a faji szegregáció történetét illeti. A szerző forrásai szerint Trump nem kivételezett az amerikai feketékkel, minden faji vagy vallási kisebbség történelme hidegen hagyta. Viszont többször beszélt félreérthetően elismerően vele szimpatizáló szélsőséges, fehér fajvédő csoportokról.

Emlékezetes, hogy miután Charlottesville-ben 2017-ben egy fehér fajvédő az antifasiszta tüntetők közé hajtva megölt egy fiatal nőt, Trump azt mondta, a konfliktus mindkét oldalán vannak jó emberek, és mindkét oldal tehet az erőszakról, az egyik 2020-as elnöki vitában pedig azután sem volt hajlandó egyértelműen elítélni a szélsőjobboldali Proud Boys csoportot, hogy a moderátor többször explicit rákérdezett erre. (Guardian)