A Pfizer vakcina harmadik adagja fokozhatja a védelmet a delta variáns ellen

járvány
2021 július 09., 08:16

A Pfizer koronavírus elleni vakcinájának harmadik adagja fokozhatja a védelmet a vírus delta variánsa ellen - jelentette be a cég tudományos vezetője, Mikael Dolstein csütörtökön. Úgy gondolják, hogy a vakcina hatásosságát tovább lehetne növelni, ezért engedélyt kérnek arra, hogy a vakcina egy módosított, a delta variánssal szemben erőteljesebbnek ígérkező változatát teszteljék. A harmadik, emlékeztető oltást is szeretnék tesztelni, melyet 6-12 hónappal a legelső dózis után adnának be.

Eközben francia kutatók megállapították, hogy a természetes fertőzés által keletkezett antitestek nem nyújtanak megfelelő védelmet a delta variáns ellen, ami azt jelenti, hogy a covidból felépült embereknek is szükségük van oltásra.

Mikael Dolstein reagált az Izraelből érkező, a fertőzésszámok jelentős emelkedéséről szóló hírekre is, és elmondta, hogy bár a vakcina hatékony a delta variáns ellen, azokat, akik most megfertőződtek, januárban vagy február elején oltották be a Pfizer vakcinájával, márpedig ennyi idő alatt az antitestek száma csökken. Állítása szerint viszont az Izraelből és az Egyesült Királyságból érkező legújabb adatok is azt mutatják, hogy a vakcina még csökkent antitestszám mellett is körülbelül 95 százalékos hatékonysággal előzi meg a fertőzés súlyosabb tüneteinek kialakulását.

photo_camera Fotó: CHRISTOF STACHE/AFP

Hozzátette egyúttal, hogy több ország - európaiak is - már megkereste a vállalatot egy esetleges harmadik oltással kapcsolatban, amely szerinte különösen fontos az idősebb korosztály esetében.

Az újabb dózis miatt, illetve mert a világon még mindig nagyon sokan nincsenek beoltva, vélhetően megnő az igény a vakcinára, ezért a Pfizer igyekszik növelni gyártókapacitását. A vállalat idén 3 milliárd dózisnyi vakcina gyártását tűzte ki célul, jövőre pedig 4 milliárdot irányzott elő - jelentette be Dolstein.

Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója áprilisban már beszélt arról, hogy a Pfizer vakcináját beadatóknak valószínűleg egy harmadik adagra is szükségük lesz az elsőt követő 6-12 hónapon belül a védettség fenntartása érdekében, és nem zárta ki azt sem, hogy az oltást évente meg kell majd ismételni. (Economist, MTI)