Az mRNS-vakcinák nagyon ritka mellékhatása a szívizomgyulladás

járvány
2021 július 09., 16:08
A Moderna mRNS-vakcinája. Európában 20 millió beadott dózis után 19 esetben tapasztaltak szívizom-, további 19 esetben szívburokgyulladást.
photo_camera A Moderna mRNS-vakcinája. Európában 20 millió beadott dózis után 19 esetben tapasztaltak szívizom-, további 19 esetben szívburokgyulladást. Fotó: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON/dpa Picture-Alliance via AFP

"Nagyon ritka mellékhatás" - állapította meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az mRNS-vakcinák esetén, főleg fiatal férfiak körében előforduló szívizomgyulladásról, amit ezentúl fel kell tüntetni az ilyen vakcinák - a Pfizer és a Moderna - tájékoztatójában. Az EMA szerint a vakcinák jótékony hatása még mindig bőven felülmúlja a kockázatokat, ugyanakkor jelezte, hogy jó, ha az orvosok és a páciensek is tisztában vannak a szívizomgyulladás tüneteivel, és figyelnek ezekre.

A szívizomgyulladás tünetei a mellkasi fájdalom, a légszomj, az erős szívdobogás vagy felgyorsult szívritmus. Akinél az oltás után ezek jelentkeznek, azoknak ajánlják, hogy forduljanak orvoshoz.

A védőoltások ritka esetben myocarditist (szívizomgyulladás) és pericarditist (szívburokgyulladás) is okozhatnak.

Az EMA elemzése szerint mindkét megbetegedés rendkívul ritka:

  • 177 millió adag beadott Pfizer oltás után 145 szívizomgyulladásos és 138 szívburokgyulladásos esetet rögziítettek;
  • 20 millió adag beadott Moderna oltás után mindkét gyulladásból 19-19 esetet.

Ez alapján a szívizom-, illetve a szívburokgyulladás kockázata együttesen is 1:500000 körüli - vagyis kb. ugyanakkora, mint annak, hogy valakibe belecsapjon a villám.

Az EMA tájékoztatása szerint öten vesztették életüket emiatt. Az ügynökség leírása szerint a gyulladásos esetek gyakrabban fordultak elő fiatal férfiak esetén, jellemzően rövid idővel a második dózis felvétele után. A legtöbb esetben a második oltást követő két héten belül jelentkeztek a tünetek. (Via BBC)