Beindult a negyedik hullám a Benelux-államokban

járvány
2021 július 09., 15:06

Rendkívüli módon belendült a koronavírus-járvány a kontinens nyugati szélén, a Benelux államokban. A helyi járványügyi összesítések alapján Belgiumban egy hét alatt 78 százalékkal, Hollandiában 277 százalékkal regisztráltak több új fertőzöttet. Luxemburgban a legdrámaibb a helyzet, ott ezen a héten több mint hétszer annyi fertőzöttet regisztráltak, mint az előző hét napos időszakban.

Maszkos kerékpáros Amszterdamban.
photo_camera Maszkos kerékpáros Amszterdamban. Fotó: Martin Bertrand/Hans Lucas via AFP

A belga közegészségügyi intézet pénteken közzétett adatai szerint az elmúlt hét során naponta átlagosan 628 új koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek fel az országban, a vírus R0 értéke pedig 1,02-re nőtt, vagyis újra gyorsul a terjedése.

Hollandiában az elmúlt 24 órában 5475 új esetet regisztráltak, ez még a csütörtöki adatokhoz mérten is durva növekedés, tegnap ennél 1815-tel kevesebb új fertőzöttet azonosítottak. Holland sajtóhírek szerint a kormány ezért a járványügyi intézkedések feloldása helyett immár új korlátozások bevezetését fontolgatja, közük a szórakozóhelyek újbóli bezárását is.

A luxembourgi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint jelentősen növekedett az új fertőzöttek száma az országban. A hét folyamán 787 ember esetében azonosították a koronavírust, szemben az azt megelőző hétnapos időszakban feljegyzett 107-tel. A kormány az új fertőzöttek magas számát a távolságtartásra és az orrot és szájat takaró maszkviselésre vonatkozó szabályok megsértésével indokolta. (Via MTI)