Biden elnöki rendeletben csap le a nagy techcégek monopolisztikus törekvéseire

külföld
2021 július 09., 17:46

Az amerikai elnök szerint a nagy techóriások gazdasági erejükkel már a szabad versenyt veszélyeztetik, ezért pénteken szokatlanul hosszú elnöki rendeletet fog aláírni, melyben 72 pontban sorolja ajánlásait és azokat az intézkedéseket, melyekkel tíz különböző szövetségi ügynökség felléphet a versenyt korlátozó monopolisztikus törekvések ellen, a verseny fokozása érdekében.

A rendelet alapján a szabályozó hatóságok szigorúbban és alaposabban bírálhatják el a tech-szektor cégfelvásárlásait - például az olyan eseteket, amikor a Facebook rivális közösségi oldalakat és alkalmazásokat vásárol fel, mint amilyen az Instagram és a WhatsApp akvizíciója volt. A szövetségi Kereskedelmi Hivatalnak új szabályokat kell alkotnia az adatgyűjtésről. Emellett bizonyos nem fair üzleti gyakorlatokat is megtiltana az internetes piactereken - ilyen lehet az, hogy az Amazon rendre saját termékeit sorolja előre a keresési találatoknál.

A rendelet aláírása előtt kiadott tájékoztatójában a Fehér Ház azt írja, hogy az elmúlt évtizedekben felgyorsult a vállalati konszolidáció, ami a versenyt fenyegeti. A rendelet szerintük a teljes kormányzat az amerikai gazdasági verseny fellendítését szolgálja.

Az amerikai kereskedelmi kamara nem lelkesedik a rendeletért, szerintük az "azon a tévhiten alapul, hogy az amerikai gazdaság túlkoncentrált, stagnál, és nem termel elég magánbefektetést, amely az innováció fenntartásához szükséges". (Via BBC)