Felbukkant a zikavírus Indiában

külföld
2021 július 09., 13:00

Nem elég a koronavírus-járvány, India dél-nyugati államában, Keralában a zikavírus is felbukkant. A helyi hatóságok figyelmeztetése szerint egy 24 éves várandós nőben mutatták ki a vírust. Mivel a nő még életében nem utazott sehova, egészen biztosan lakóhelye közelében fertőződhetett csak meg az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette kórokozóval, amely terhes nőkre különösen veszélyes, mert a születendő gyermekeknél mikrokefáliát, kisfejűséget okozhat.

A zikavírust az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti.
photo_camera A zikavírust az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. Fotó: IMAGE POINT FR / NIH / NIAID/BSIP via AFP

Ez esetben ez szerencsére már nem fenyeget, a lázzal és fejfájással kórházba került nő szerdán megszülte gyermekét.

Járványszempontból viszont aggasztó, hogy korábban édesanyja is hasonló tüneteket mutatott. A hatóságok jelenleg 13 gyanús esetet vizsgálnak, de még nem érkeztek meg a teszteredmények.

A zika ellen nincs sem vakcina, sem kezelés. Bár a betegség az esetek többségében enyhe lefolyású, születési rendellenességeket okozhat: a már említett mikrokefálián túl szemproblémákat, ízületi problémákat és hallászavarokhoz vezető idegkárosodást okozhat a magzatoknak.

Indiában 2017-ben és 2018-ban is járványos méreteket öltött a zikavírus. Gudzsarátban, Rádzsasztánban és Madja Pradésban több száz esetet regisztráltak. (Via MTI)