Haiti elnökének merénylői már hónapok óta készültek az akcióra, exkommandós is van köztük

külföld
2021 július 09., 14:03

Új részletek kerültek napvilágra Jovenel Moise, Haiti elnökének meggyilkolásáról. Összesen 28 főből állt a zsoldoscsapat, közülük 17-et vettek őrizetbe a hatóságok gyanúsítottként, hármat a tűzharcban lelőttek, a hiányzó nyolc férfi pedig szökésben van. Az eddigi információk alapján a csapat kulcsfontosságú tagjai már három hónapja a szigeten voltak, ezalatt fegyvereket, pénzt, mobiltelefonokat, autókat és más, az akció végrehajtásához szükséges eszközöket szedtek össze. Néhányan múlt hónapban csatlakoztak hozzájuk, a Dominikai Köztársaság felől érkeztek.

A merénylet néhány gyanúsítottja a 28-ból.
photo_camera A merénylet néhány gyanúsítottja. Fotó: STR/AFP

Jovenel Moise-ét szerdán virradóra ölték meg a rezidenciáján, feleségét pedig súlyosan megsebesítették. A feltételezett elkövetők között van két amerikai-haiti kettős állampolgár, a többi kolumbiai. Egy bíróra hivatkozva a haiti média azt írta, hogy az egyik amerikai, James Solages azt mondta, az interneten találta a munkát, azt hitte, fordítania kell majd, és hogy csak letartóztatni fogják az elnököt.

Kolumbia védelmi minisztere, Diego Molano megerősítette, hogy a letartóztatott kolumbiaiak közül legalább hatan exkatonák. A kolumbiai El Tiempo lap úgy értesült, hogy az egyik exkatona egy terrorizmus elleni különleges alakulat tagja volt korábban. A letartóztatások ellenére a hatóságoknak nincs sok bizonyíték a birtokukban, és még mindig keresik a merénylet megrendelőjét. (Guardian)