Legalább 52-en vesztették életüket egy kigyulladt bangladesi gyárban

külföld
2021 július 09., 12:42

Csütörtök éjjel kigyulladt és leégett egy élelmiszer- és üdítőitalgyár a bangladesi Rupganjban, a főváros, Dakka közelében. A tűzvészben legalább 52-en vesztették életüket, és még harmincan megsérültek.

A tűzvész az éjjel tört ki a Hashem Foods Ltd. rupganji gyárában.
photo_camera A tűzvész az éjjel tört ki a Hashem Foods Ltd. rupganji gyárában. Fotó: SYED MAHAMUDUR RAHMAN/NurPhoto via AFP

A helyi tűzoltóság tájékoztatása szerint az áldozatok száma nem végleges, rengeteg dolgozóról nem tudják, hogy hol van. Bár a tűz éjjel keletkezett, vagyis a dolgozók java már hazament, az épületben még több százan dolgozhattak az éjszakai műszakban is.

A szemtanúk beszámolója szerint sok munkás akkor sérült meg, amikor a tűz elől menekülve kivetette magát az emeleti ablakokból. Az AP hivatalos forrásokra hivatkozó beszámolója szerint sokan azért nem tudtak menekülni a tűz elől, mert az épület tetejére vezető lépcső le volt lakatolva.

Legalább 52-en vesztették életüket a hatemeletes épületben, de még rengeteg munkásról nem tudják, hogy hol lehet.
photo_camera Legalább 52-en vesztették életüket a hatemeletes épületben, de még rengeteg munkásról nem tudják, hogy hol lehet. Fotó: MEHEDI HASAN/NurPhoto via AFP

A hatóságok szerint a tűz azért harapózhatott el gyorsan, mert a gyárban rengeteg vegyi anyagot és műanyagot tároltak. A hatemeletes gyárban gyümölcslevet, tésztát és cukorkát gyártottak.

Bangladesben igen gyakoriak a hasonlóan pusztító tűzvészek. 2013-ban például több mint 1100-an vesztették életüket egy tömbház leégésekor. A kormány akkor tűzvédelmi reformot ígért, de a bírálók szerint a tűzvédelmi szabályok még mindig elég lazák. (Via BBC)