A koronavírus alfa és béta variánsa egyszerre fertőzött meg egy 90 éves belga nőt

járvány
2021 július 11., 05:33

Koronavírus következtében halt meg az a 90 éves belga nő, aki kutatók vizsgálata szerint egyszerre fertőződött meg az alfa és a béta variánstól. A nő, aki nem volt beoltva, márciusban került be az Aalst városába lévő kórházba, és aznap pozitív lett a tesztje.

Az AFP beszámolója szerint az idős nő oxigénszintje kezdetben még jó volt, de utána villámgyorsan romlani kezdett az állapota, és öt nappal később meghalt. Azóta kiderült, hogy szervezetében két variáns is jelen volt.

photo_camera Fotó: JOHN THYS/AFP

Anne Vankeerberghen molekuláris biológus szerint mivel abban az időszakban mindkét variáns terjedt Belgiumban, azt feltételezik, hogy két külön ember fertőzte meg a nőt, akinek a szervezetében így egymástól függetlenül jelent meg a két törzs. Ugyanakkor sajnos azt nem lehetett kideríteni, hogy hogyan fertőződött meg, így nem lehet pontosan rekonstruálni a történteket.

A biológus szerint azt is nehéz lenne megmondani, hogy a kettős fertőzés szerepet játszott-e a nő állapotának gyors romlásában. A kutatási eredményeket egyelőre csak egy európai mikrobiológiai konferencián mutatták be, orvosi szaklapban még nem publikálták.

Vankeerberghen elmondása szerint ugyan egyelőre nem tudni szaklapban publikált kétfertőzéses esetről, de szerinte a feltételezéseknél gyakoribbak lehetnek ezek, csak a tesztelések során nem fektetnek elég figyelmet a különféle variánsok kiszűrésére. Épp ezért ő azt szeretné, ha az egészségügyi hatóságok tudatosabban vizsgálnák ezt a kérdést.

Januárban Brazíliában kutatók már jeleztek hasonló eseteket: akkor két ember is párhuzamosan fertőződött meg két törzs által, de az ottani kutatási eredményt sem publikálták még szaklapban.

A Warwick Egyetem virológusa, Lawrence Young arról beszélt a hírügynökségnek, hogy igazából nem meglepetés a kettős fertőződés ténye, és szerinte is több vizsgálatot kéne annak érdekében végezni, hogy kiderüljön, a kettős fertőzés hogyan befolyásolja a páciensek állapotának helyzetét, illetve hogy ez változtat-e a vakcinák hatékonyságán.