A kormány és az egyház után az ügyészségről is lepattantak a kalocsai gyerekbántalmazási ügyek

gyermekvédelem
2021 július 12., 17:42
Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára beszédet mond az Emmi Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskola tanévnyitó ünnepségén Kalocsán 2020. szeptember 7-én
photo_camera Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára beszédet mond az Emmi Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskola tanévnyitó ünnepségén Kalocsán 2020. szeptember 7-én Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Mintegy három hónap alatt lezárta a kalocsai gyermekotthon utáni nyomozást a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság: „a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján bűncselekmény elkövetése nem állapítható meg”. A témában cikksorozatot közlő 24.hu az eljárást megszüntető határozat alapján azt írja, hogy ezen bizonyítási eszközök között nem szerepelt az érintettek meghallgatása.

A rendőrség kíváncsi volt a vezetőség (az igazgató Juhász Gábor korábbi fideszes képviselő) és a gyermekjogi képviselő véleményére, de amikor a lap feltette a kérdést, hogy meghallgatták-e az érintetteket, vagyis az otthon munkatársait és az erőszakról beszámoló gyermekeket, annyi volt a rendőrség válasza: „a nyomozás lezárult.”

Hosszú évek óta

A problémák régóta jól dokumentáltak:

  • 2014-ben a Magyar Narancs írt az országban működő négy speciális otthon egyikéről, amely klasszikus értelemben vett zárt intézet, és ahol benyugtatózott diákokról és középkori mentalitásról meséltek.
  • 2016-ban az állampolgári jogok biztosa tett közzé jelentést a rendszeresen megvert gyerekekről.
  • 2020 óta a 24.hu egy hangfelvétel, valamint a nevelők személyes beszámolói alapján több cikkben foglalkozott a botokkal és csípőfogóval kínzott gyerekekkel.
  • Szintén tavaly a 444 egy aláírt szerelmes levélből idézgetve írta meg, hogy egy később pappá szentelt 18 éves fiút állítása szerint szexuálisan zaklatott egy katolikus vezető, aki ma is megbecsült papja Kalocsának. Ez az István atya tíz éve a kalocsai gyermekotthon lelkésze, nevelők szerint alkoholszagúan jönnek vissza tőle a kamasz fiúk. „Itt mindenki tudja, hogy milyen az atya, csak senki nem akarja tudomásul venni.”
  • 2021 februárjában az ombudsman vizsgálatot indított Szél Bernadett kezdeményezésére, és részletes jelentésében hosszan sorolta a visszásságokat.
Képek az ombudsmani jelentésből
photo_camera Képek az ombudsmani jelentésből Fotó: ajbh.hu
  • Ilyeneket mondtak a gyerekek a jelentés készítőinek:

az egyik tanár „egyfolytában ütöget, lefog, ordibál velem, és üti a fejemet”. A másik azt mondta, hogy „nem bántott, csak megette a reggelinket, és kutya módon bánt velünk, azt mondta, maradjunk kussba, beszélni sem lehetett”.

Következmény nélkül

A fenntartó Emmi is reagált februárban: Fülöp Attila államtitkár diadalmas háttérzene kíséretében a helyszínen jelentette ki, hogy „a kalocsai gyermekotthonban fontos és komoly szakmai munka folyik” - és hogy beperlik a 24.hu-t.

Bábel Balázs érsek, akinek István atya korábban a második embere volt, és aki mai napig a felettese, az ügyet egyházi szempontból elintézettnek tekinti azzal, hogy István atya anno lemondott vezetői pozíciójáról, vagyis szolgálhat tovább.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke és Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek érkezik a párt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmisére
photo_camera Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke és Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek érkezik a párt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmisére Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

Az otthon egyik nevelője név nélkül azt nyilatkozta a gyerekek és a pap kapcsolatáról: „Nemrég jött vissza az egyik gyerek, kérdezem, mi történt, mert furán viselkedett, csak vigyorgott maga elé. Azt felelte, a vállát vonogatva: még mindig jobb, mint ha magamnak csinálnám. Mit mondjon erre az ember? Nem kísérgethetjük át őket.” Az érsek reakciója: „az Emmi kalocsai gyermekotthonában a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyének nincs lehetősége, illetve joga vizsgálódni”. A főpap a további kérdésekkel István atyához irányította a 24.hu újságíróját, de a pap se neki, se nekem nem nyilatkozott, korábbi ígéretei ellenére.

Az ügyészség pedig ugyebár feltette a kezét. Nehéz-Posony Kata büntetőjogász, a TASZ ügyvédje a 24-nek azt mondta, neki ellentmondásosnak tűnik, hogy van egy információhalmaz egy gyermekvédelmi intézményben történő rendszeres bántalmazásról, ami összecseng egy korábbi és egy mostani ombudsmani jelentés adataival, a nyomozóhatóság pedig csupán aktákat vizsgál át, és néhány intézményi szinten érintett személyt kérdez meg. De ez nem egyedi eset: „Többnyire elmondható, hogy egy kerékpárlopás miatt is sokkal komolyabb nyomozás folyik, mint egy gyermekbántalmazási ügyben, ha az a társadalmi periférián lévő szociális gondozottakat érinti” - mondta a jogász a nagy gyermekvédelmi kampány kellős közepén.