A tálibok már Gazni városát ostromolják

külföld
2021 július 12., 10:39

Afganisztánban a tálibok körülvették az ország középső részén fekvő Gazni tartomány azonos nevű székhelyét - közölték helyi tisztségviselők hétfőn.

A nemzetközi erők kivonulásán felbátorodott lázadók újabb offenzívát indítottak további városok és területek megszerzésére.

Hasszan Rezaji, a helyi tartományi tanács tagja elmondta, hogy Gazniban nagyon "kritikus" a kormányerők helyzete, mert a tálibok civilek házaiba fészkelték be magukat, és onnan lövik a katonákat.

photo_camera Tálib harcosok Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

Az erőszak fokozódott Afganisztánban, amióta Joe Biden amerikai elnök áprilisban bejelentette: szeptember 11-ig kivonja az amerikai csapatokat az országból. Az országban állomásozó amerikai erők parancsnoka, Austin Miller hétfőn köszön le, és ezzel szimbolikusan véget ér az Egyesült Államok leghosszabb fegyveres konfliktusa.
A tálibok és a kormányerők között folytatódnak a béketárgyalások Katar fővárosában, Dohában, de illetékesek szerint eddig nem sok eredményt értek el.

Az ország déli részén található Kandahár tartomány azonos nevű székhelyét négy napja támadják a szélsőségesek - mondta el egy volt parlamenti képviselő, aki fegyvert ragadott a szélsőségesek ellen. A térség a tálibok egyik fellegvára. Gazni a Kabult és Kandahárt összekötő főúton fekszik.

Favad Aman védelmi minisztériumi szóvivő szerint a kormányerők teljes mértékben urai a helyzetnek Kandahárban. A kormánycsapatok légi és szárazföldi műveleteket hajtottak végre a térségben az elmúlt napokban.

A táliboknak eddig nem sikerült megtartaniuk az általuk átmenetileg elfoglalt tartományi székhelyeket, de offenzíváik lekötik az afgán erőket. (MTI, Reuters)