Boris Johnson is elítélte a tizenegyeseket hibázó fekete angol játékosok elleni online rasszista támadásokat

foci-eb
2021 július 12., 07:57

A brit miniszterelnök, Boris Johnson arra szólította fel a brit szurkolókat, hogy hagyják abba az angol válogatott fekete játékosainak rasszista zaklatását. Az Eb döntője óta rengeteg online támadás érte a válogatott fekete játékosait, akik hibáztak a tizenegyesrúgásoknál. A bejegyzések miatt már a brit rendőrség is vizsgálatot indított.

photo_camera Fotó: JOHN SIBLEY/AFP

A döntő után Twitteren és Instagramon is rengeteg támadás érte a három hibázó játékost, Marcus Rashfordot, Bukayo Sakát és Jadon Sanch-ot, de már az egész tornán probléma volt, hogy a brit futballközeg egy része folyamatosan online gyalázta a játékosokat, és a támadásokból különösen sok jutott a fekete játékosoknak.

Az angol válogatott tagjai minden Eb meccs előtt letérdeltek, hogy így tiltakozzanak a rasszizmus ellen, de volt olyan meccs, amikor a stadionban lévő brit szurkolók egy része kifütyülte a csapatot. A vasárnapi online támadásokat látva a munkáspárti képviselő, David Lammy arról beszélt, hogy pontosan e miatt volt szükség a térdelésre, és olyan jövőre van szükségük, ahol a válogatott összes tagját egyformán megbecsülik.

Hétfőn reggel Boris Johnson Twitteren írt arról, hogy ezeket a játékosokat hősként kéne ünnepelni, nem pedig rasszista módon támadni a közösségi oldalakon, és akik elkövették ezeket a taszító tetteket, igazán szégyellhetnék magukat.

Az Independent cikke szerint a brit rendőrség tájékoztatta őket, hogy számos rasszista bejegyzésről tudnak, melyek a döntő után születtek, és ez a fajta viselkedés teljességgel fogadhatatlan, ezért nyomozásokat indítottak.

Elítélte a történteket a brit szövetség, az FA is, undorító cselekedetnek nevezve a bejegyzéseket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.