Izraelben harmadik dózist kapnak a Pfizerből azok, akiknek gyenge az immunrendszerük

járvány
2021 július 12., 06:45

Izrael vasárnap jelentette be, hogy harmadik dózis Pfizert kaphatnak azok a felnőttek, akiknek valamilyen okból gyenge az immunrendszerük. Ugyanakkor azt még nem döntötte el a kormány, hogy általánosan is kiterjesztik-e a harmadik dózis lehetőségét a teljes lakosságra.

A Reuters beszámolója szerint a delta variáns terjedése felpörgette az amúgy már kifulladóban lévő izraeli oltáskampányt, és az új, fertőzőbb variáns miatt a már két Pfizert kapó, és valamilyen betegséggel küzdő izraeliek megkaphatják most a harmadik dózisukat is.

photo_camera Fotó: JACK GUEZ/AFP

A Pfizer és a BioNTech csütörtökön közölte, hogy hamarosan az amerikai és az uniós hatóságokhoz fordulnak, hogy kérjék a harmadik oltási lehetőség engedélyezését. A két vállalat szerint a két oltást követő hatodik hónaptól kezdve megnőhet a fertőzés veszélye.

A két cég ugyanakkor ezzel kapcsolatban nem osztott meg adatokat, amiért szakértők kritizálták is őket. A Pfizer és a BioNTech közleménye szerint hamarosan nyilvánosságra hoznak minden rendelkezésükre álló adatot, és többek között az izraeli járványadatokra is hivatkoztak.

Izraelben egyelőre vizsgálják a lehetőségét, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a harmadik dózist. Jelenleg 46 ember van súlyosabb tünetekkel kórházban az országban, és nagyjából a felük volt már beoltva, írja a Reuters. Az ő többségük valamelyik kockázati csoporthoz tartozik. Izrael 9,3 millió lakosából 5,7 millióan kapták meg legalább az egyik dózist.

Az ország tisztifőorvosa, Sharon Alroy-Preis egyelőre annyit közölt, hogy semmiféle döntést nem fognak elsietni. A helyzet az elmondása szerint meglehetősen összetett, most elsősorban gyerekek, illetve szüleik körében tapasztalják az új fertőzéseket, és ők nem feltétlenül voltak beoltva januárban és februárban. Alroy-Preis szerint egyelőre nem világos, hogy a vakcina kevésbé lenne hatékony a delta variáns ellen, ahogy az sem, hogy magasabb-e a fertőzöttek aránya azok között, akik már év elején kapták meg az oltást, szemben azokkal, akik csak később.