Torony tetején szelfizőkbe csapott a villám, 11 ember meghalt Indiában

külföld
2021 július 12., 06:04

Villámlás ölt meg 11 embert az India északi részén fekvő Dzsaipur (Jaipur) városában., írja a BBC. Az áldozatok egy turisták körében népszerű 12. századbeli toronyépület tetején voltak, és szelfiket készítettek a viharral a háttérben.

photo_camera Fotó: DEBAJYOTI CHAKRABORTY/NurPhoto via AFP

A beszámolók szerint mintegy 27 ember tartózkodott az óratoronyban, amikor beléjük csapott a villám. A 11 halálos áldozat mellett többen megsérültek, voltak, akik kiestek a toronyból. Az áldozatok többsége fiatal volt a helyi rendőrség beszámolója szerint.

Az államminiszter átszámítva mintegy kétmillió forintos fájdalomdíjat ajánlott fel az áldozatok családjainak.

Indiában júniustól szeptemberig tart a monszunszezon, és a helyi országos meteorológiai szolgálat szerint a hatvanas évek óta megduplázódott a villámcsapás okozta halálesetek száma, évente több ezer ember veszti így életét az országban. Jóval több lett a villámlás is: a kilencvenes évek eleje óta mintegy 30-40 százalékkal nőtt a számuk. A feltételezések szerint a klímaváltozás tehet erről.

Nem meglepő módon amúgy a szakértők kifejezetten nem ajánlják, hogy egy vihar idején egy magas torony tetején várakozzunk.