Az EU elfogadta 12 uniós tagállam helyreállítási tervét

eu
2021 július 13., 14:04

Az európai uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa, az Ecofin kedden elfogadta 12 tagállam nemzeti helyreállítási tervét, amelyek fő célja a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpra állás finanszírozása - írja az MTI. Első körben Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Görögország, Németország, Olaszország, Lettország, Luxemburg, Portugália, Szlovákia és Spanyolország kapott zöld utat ahhoz, hogy a vissza nem térítendő támogatásokra és a hitelekre vonatkozó, legfeljebb 13 százalékos előfinanszírozást engedélyező megállapodásokat írjanak alá.

A további kifizetéseket attól tették függővé, hogy a nemzeti kormányok teljesítik-e a zöld és digitális reformokra vonatkozó kötelezettségvállalásokat, illetve az elköltött pénzek megfelelnek-e az EU által előre meghatározott céloknak. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke a testület keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a bizottság a lehető leggyorsabban el fogja bírálni azon tagállamok helyreállítási tervét, amelyek már hivatalosan benyújtották, és további párbeszéd folytat Bulgáriával és Hollandiával, amelyek még nem véglegesítették azokat.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke.
photo_camera Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke. Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Emellett azt is közölte, hogy négy vagy öt tagállam esetében a pénzügyminiszterek július 26-i, rendkívüli ülésén adják majd meg a jóváhagyást. Magyarországot nem említette ezek között, ezért a magyar kormány által benyújtott 2511 milliárd eurós igényről ősszel születhet leghamarabb döntés. Dombrovskis kijelentette: az Európai Bizottság még nem fejezte be a magyar terv értékelését, de folyamatos kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal.

Az Eurológus megkérdezte az Európai Bizottság követeléseinek köze van-e a homofób törvényhez, mint ahogy azt a magyar kormány állítja. Arianna Podesta szóvivő azt válaszolta, hogy a helyreállítási tervekkel kapcsolatos eljárás és a vitatott magyar szabályozással kapcsolatos vizsgálat két párhuzamos, de külön kezelt ügy, és a helyreállítási terv értékelésében minden tagállamra ugyanaz a rendeletben meghatározott 11 kritérium vonatkozik. Hozzátette azt is: gondoskodnak arról, hogy az új magyar törvény „ne befolyásolja a magyar helyreállítási és rugalmassági tervben szereplő intézkedések végrehajtását”.