Szeptembertől Indiában is gyártják a Szputnyik V vakcinát

járvány
2021 július 13., 13:10

Indiában szeptembertől már gyártják a koronavírus elleni Szputnyik V vakcinát - jelentette be az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) az Izvesztyija napilapban.

Az RFPI az Serum Institute of India (SII) nevű gyógyszeripari vállalattal közösen ősszel kezdi meg a védőoltás gyártását, és a gyógyszer első adagját várhatóan már szeptemberben forgalomba hozzák. A vakcinát kifejlesztő moszkvai Gamaleja kutatóközpontból már eljuttatták az indiai gyógyszeripari vállalathoz a sejt- és vektormintákat. Az SII évente több mint 300 millió adag vakcina előállítását tervezi.

Néhány doboz Szputnyik.
photo_camera Néhány doboz Szputnyik. Fotó: Iliya Pitalev/Sputnik/Sputnik via AFP

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója szerint ezzel a stratégiai partnerséggel jelentősen növelhetik a gyártási kapacitást, és példát mutat arra, hogy összefogással és a szakértelem egyesítésével életeket menthetnek Indiában és világszerte. Adar Punavalla, az SII vezérigazgatója elmondta, hogy mivel hatásos és biztonságos a Szputnyik V, nagyon fontos, hogy elérhetővé váljon Indiában és világszerte.

Az SII gyártja a legtöbb Covid-19 elleni vakcinát a világon, többek közt az AstraZenecának és az amerikai Novavaxnak is. (MTI, AP)