WHO: Veszélyes trend, ha az emberek orvosi ajánlás nélkül oltatják magukat különböző vakcinákkal

járvány
2021 július 13., 07:08

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető tudósa, Soumya Swaminathan óva inti az embereket attól, hogy saját szakállukra elkezdjék több különböző vakcinával beoltatni magukat. Állítása szerint nem áll rendelkezésre elegendő tudományos adat azt illetően, hogy a vakcinák keverése hatásosabban védene a koronavírus ellen annál, mintha csak egy típusú oltást kapunk.

Bár jelenleg is folynak erre vonatkozó vizsgálatok, Swaminathan azt mondta: „Ez egy kicsit veszélyes trenddé kezd válni. Ez egy bizonyítékok nélküli, adatok nélküli terület.”

photo_camera Fotó: DANIEL KARMANN/dpa Picture-Alliance via AFP

A sajtótájékoztató apropója az lehetett, hogy több országban is az oltások keverésére készülnek. Thaiföldön azok, akik első oltásként Sinovacot kaptak, második dózisként az AstraZeneca vakcináját fogják megkapni. Indonéziában pedig azokat az egészségügyi dolgozókat, akik két dózis Sinovacot kaptak, ismétlő oltásként még Modernával is beoltják.

A WHO amiatt is aggodalmát fejezte ki, hogy ha a gazdagabb országok elkezdenek ismétlő oltásokat adni, akkor a fejlődő országok lemaradnak, és tovább nőnek a globális egyenlőtlenségek a vakcinák elosztásában. Ugyanis bizonyos országokba még ahhoz sem jutott elég vakcina, hogy a legsérülékenyebb csoportokat és az egészségügyi dolgozókat beoltsák. (Insider)