Korrigál a kormány a botrányba fulladt pályázaton

gazdaság
2021 július 15., 07:32

Hétfőn már nagy felháborodást váltott ki, kedden aztán még nagyobbat az a pályázat, ami a 2021-2027-es ciklusban először adott lehetőséget a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások számára, hogy uniós forráshoz jussanak fejlesztéseikhez (a GINOP_PLUSZ-1.2.1-21-ről van szó.)

Reggel nyolckor nyitották meg a lehetőséget, hogy a bekészített pályázatokat élesíteni lehessen az EPTK-rendszer honlapján, de az nehezen bírta a terhelést. Aztán kiderült, hogy kattintási versennyé alakult a pályázat. 14 perccel később már fel is függesztették a kiírást, mert a beérkezett igények elérték a 100 milliárdos keret 130 százalékát. Később kiderült, hogy nem is 14, hanem már 4,5 perc után sem lehetett érvényes pályázatot beadni.

A nagy érdeklődésre lehetett számítani, mert - ahogy egy pályázó fogalmazott - a koronavírus-járvány ellenére lényegében nem igazán volt elérhető forrás KKV-k számára, némi bértámogatástól eltekintve. Ezért sokan ebből a pályázatból akartak „előre menekülni”, új fejlesztéseket, beruházásokat megvalósítani, hogy megtarthassák versenyképességüket és az alkalmazottaikat.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára csütörtök reggel Facebook-videóban jelentette be, hogy

  • minden pályázatot befogadnak
  • a második (október) és a harmadik (jövő január) körre félretett további 100 milliárdot előre hozzák, így 200 milliárdot osztanak már most szét
  • és nem versenyfutást rendeznek, vagyis nem a gyorsaság dönt, hanem kiértékelik a pályázatokat