Még 204 ezer adag Pfizert ad kölcsön Csehországnak a magyar kormány

járvány
2021 július 15., 20:11

Miután a múlt héten Csehország még 200 ezer vakcinát kért kölcsön a magyar kormánytól, csütörtök este megjelent egy kormányrendelet a Magyar Közlönyben, miszerint a magyar állam 204 750 adag Comirnaty (PFIZER) vakcinát ad kölcsön a cseheknek.

A magyar kormány májusban 40 950 adag, majd június végén még 100 ezer adag Pfizert adott Csehországnak. Az adakozás előzménye, hogy Ausztria, Magyarország és Szlovénia még áprilisban közösen tett ígéretet arra, hogy 80 ezer adag vakcinát ad Csehországnak, mivel nem értettek egyet a 10 millió adag, európai uniós vakcina utólagos szétosztásakor elért kompromisszumos megállapodással. A megegyezés szerint az év végéig visszaadják a mennyiséget.

A prágai kormány csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagokat használja. Csehországban nagyon felpörgött az oltási kampány: míg nálunk a napi oltások száma ötezer körül mozog, addig ott százezer. A 10,7 milliós országban eddig 8,79 millió adagot adtak be, mindkét dózist 3,7 millió személy kapta meg.