Többen is eltűntek, miután házak omlottak össze Németországban a heves esőzések miatt

2021 július 15., csütörtök 5:39

Körülbelül harmincan eltűntek, miután a heves esőzések után hat ház is összeomlott Németországban a Rajna-vidéken szerda este. A Guardian azt írja, az összeomlás veszélye további legalább 25 házat fenyeget, a mentések során két tűzoltó meghalt.

Hagen sáros vízzel elárasztott belvárosa 2021 július 14-én Fotó: INA FASSBENDER/AFP

A Bernd nevű ciklon özönvízszerű esőt hozott szerda estére, a viharok Szászországban és Bajorország egyes részein okoztak áradásokat. A szászországi Jöhstadtban egy megáradt patak elsodort egy embert, aki eltűnt a villámárvízben. A bajorországi Hof járásban katasztrófahelyzetet hirdettek, több családnak el kellett hagynia elárasztott házát. A Baden-Württemberg tartományi Mannheimben és környékén fák dőltek ki, és számos utcát elöntött a víz.

Az észak-rajna-vesztfáliai Hagenben szerdára virradóra több száz segélyhívás érkezett a tűzoltósághoz. A sár egyes utakat még a mentőalakulatok számára is járhatatlanná tett. A városvezetés katasztrófahelyzetet hirdetett, és segítséget kért a hadseregtől, az első egységek szerda estére érkeztek meg nehézgépekkel.

Düsseldorf Grafenberg nevű negyedében több mint 300 lakóépületet ki kellett üríteni, mert várhatóan másfél méter magasan ellepi őket a víz. Az áramszolgáltatást elővigyázatosságból már szerda délután felfüggesztették. Wuppertalban is árvíz fenyeget, ott számos épület mellett a városháza pincéjét is elöntötte a városon végighúzódó folyó, a Wupper, ezért a mentést irányító válságstáb este kiköltözött az épületből. Két Aachen melletti település, Kornelimünster és Stolberg óvárosi negyedét kiürítik, mert kilépett a medréből a települések központján áthaladó folyó, az Inde, illetve a Vichtbach. A Rajna-vidék-Pfalz tartományi Vulkaneifel járásban ugyancsak kihirdették a katasztrófahelyzetet, miután több települést körbezárt a víz.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az időjárási helyzet várhatóan a hét végéig alig változik. A következő napokban főleg az ország nyugati és délnyugati részén hullhat rövid idő alatt nagy mennyiségű, akár 70-120 milliméter csapadék.

Egyelőre nem lehet pontosan megállapítani, hogy az éghajlatváltozás váltja-e ki mindezt, de Andreas Friedrich meteorológus szerint a csapadékeseményeket húsz éve rögzítő radarhálózati rendszer adatai alapján egyértelmű trend a sok csapadékkal járó nyári zivatarok gyakoriságának növekedése.

Más szakértők is azt feltételezik, hogy az éghajlatváltozás miatt a kiterjedt magas-, illetve alacsony nyomású légköri képződmények nyáron hosszabb ideig maradnak Európa felett. Ez egyes régiókban tartós szárazsághoz és hőhullámokhoz, máshol gyakori kiadós esőhöz vezethet. A jelenség oka valószínűleg az Északi-sark jegének olvadása, amelynek hatására átalakul a németországi időjárást is nagyban meghatározó úgynevezett poláris futóáramlat, a sarkvidék körül a légkör magasabb tartományaiban uralkodó légmozgásrendszer. (Guardian/MTI)