1300 ember tűnhetett el az áradások miatt Németországban

katasztrófa
2021 július 16., 05:04

Több mint hetvenen meghaltak Németországban és Belgiumban az évszázad legnagyobb esőzése okozta áradásokban, írja a BBC. A CNN információi szerint legalább 1300 emberről feltételezik, hogy eltűnt, a kedden kezdődött özönvízszerű esőzés miatt az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartományban teljes városokat és falvakat árasztott el a víz, rengeteg épület megsemmisült. A legtöbb halálos áldozat Németországban van, de legalább tizenegy ember halt meg Belgiumban, ahol szintén több eltűntet is jelentettek.

photo_camera A Rajna-vidék-Pfalzban található Ahrweiler nagy részét elpusztította az esőzés okozta áradás Fotó: BORIS ROESSLER/dpa Picture-Alliance via AFP

Csütörtök esti adatok szerint a Bonn közelében fekvő Schuldban 19 ember halt meg az Ahr folyó áradása miatt, és több lakóépület megsemmisült, a szomszédos Euskirchen járásban legalább 15-en vesztették életüket. Kora este több település lakosságának kimenekítését is megkezdték, mert a Steinbach patakon átszakadhat egy völgyzáró gát. Több ezer embernek kell elhagynia az otthonát. A Wupper folyó mentén több települést ki kellett üríteni, és a régió egyik legnagyobb városa, Wuppertal egy része víz alá került. Rohamosan emelkedik a Rajna, a Mosel és több kisebb nyugat-németországi folyó vízszintje is.

Az esőzés áramkimaradásokat, jelentős károkat és közlekedési fennakadásokat is okozott. A Westnetz hálózatüzemeltető társaság adatai szerint Észak-Rajna-Vesztfáliában és Rajna-vidék-Pfalzban legalább kétszázezren maradtak áram nélkül, mert vízbetörés vagy annak veszélye miatt le kellett kapcsolni a transzformátorállomásokat. Leverkusenben egy kórházat ki kellett üríteni az áramellátás megszakadása miatt. Az Aachen melletti Eschweilerben is kiürítettek egy kórházat, ott az ivóvízellátás szakadt meg. A Deutsche Bahn vasúttársaság csütörtöki figyelmeztetése szerint érdemes egész Észak-Rajna-Vesztfáliát elkerülni.

Rheinbachban a tegnap esti adatok szerint hárman haltak meg, Kölnből, Solingenből és Unna járásból két-két halálesetet jelentettek csütörtökön. Szerdán két tűzoltó halt meg a térségben mentési munkálatok közben. A halálos áldozatok száma várhatóan tovább emelkedik, mert sok embert eltűntként tartanak nyilván, és számos helységbe még nem jutottak be a mentőcsapatok.

Az előrejelzések szerint pénteken még több eső eshet

A védekezésben és a mentésben 15 ezer emberrel vesz részt a tűzoltóság, a katonaság, a rendőrség és a katasztrófavédelmi szervezet. A katonaság munkagépekkel és tankokkal segít megtisztítani az utakat a kidőlt fáktól és törmeléktől, a háztetőkön ragadt embereket pedig helikopterekkel mentik.

photo_camera Altenahrban is több épület megrongálódott Fotó: THOMAS FREY/dpa Picture-Alliance via AFP

Egy AFP-nek nyilatkozó helyi, 65 éves lakos úgy fogalmazott, teljesen váratlanul érte őket az eső, ami „annyira hangos volt, és olyan gyorsan érkezett”, hogy azt hitték, az ajtót is betöri.

Angela Merkel német kancellár, aki épp az Egyesült Államokban vesz részt egy hivatalos látogatáson, beszédében katasztrófának nevezte a történeteket, részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak, és azt mondta, a kormány minden erejével azon lesz, hogy megkeressék és megmentsék az eltűnteket, illetve enyhítsék a veszélyt. Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnöke bejelentette, hogy kormánya 50 millió eurót (18 milliárd forint) különít el azonnali segélyekre. Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter a szövetségi költségvetésből is támogatást ígért.

A német meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az időjárási helyzet várhatóan a hét végéig alig változik, a régióban pénteken még több eső eshet, szakértők szerint a kialakult helyzet valószínűleg a klímaváltozásnak tulajdonítható. Emiatt Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, Armin Laschet szerint fel kell gyorsítani a klímavédelmi intézkedéseket.

Hollandiában is hasonló a helyzet, Maastrichtot kiürítik

A dél-hollandiai Maastrichtben tízezer embert szólítottak fel arra az MTI szerint, hogy hagyják el otthonaikat, és keressenek védelmet az árvíz elől, mert a Mass folyó várhatóan lakott területeket áraszt el. Roermondban szintén evakuáltak városrészeket, több száz embernek kellett elhagynia otthonát.

A hollandiai folyók vízszintje a Németországból és Belgiumból érkező víztömegek miatt gyorsan emelkedett. A hadsereg több száz katonát küldött segítségül. A holland királyi pár csütörtök este az árvíz sújtotta térségbe utazott, ahol helyi polgárokkal és polgármesterekkel találkozott.

photo_camera Liege-ben is áradásokat okozott a heves esőzés Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Belgium keleti részén kilencre emelkedett csütörtök este a napok óta tartó özönvízszerű esőzések és áradások halálos áldozatainak száma, további négy embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A közel 200 ezer lakosú Liege városának központi pályaudvarát csütörtök délután lezárták. A városban az áram-, a gáz- és a vízellátás is akadozott.

Annelies Verlinden belügyminiszter az Európai Unió polgárvédelmi mechanizmusának elindítására szólított fel, Franciaország, Olaszország és Ausztria pedig sürgősségi segítséget ajánlott fel. (BBC/CNN/MTI)