Egyre több a fertőzött a tokiói olimpiai buborékban

olimpia
2021 július 16., 12:54

A tokiói olimpia még el sem indult, de már elég rossz híreket hallani a sportolók és segítőik számára kialakított covid-buborékból: hiába vezettek be nagyon szigorú karanténszabályokat és ellenőrzési rendszert az olimpia szervezői, négy újabb fertőzöttet jelentettek az olimpiai delegációk tagjai közül, ezzel

a hónapban már 30, az olimpiára érkező vagy a rendezvényben érintett személy lett koronavírusos. Az egyik új fertőzött egy nigériai tisztségviselő, akit nem sokkal érkezése után kórházba szállítottak. Az övé volt az ötödik eset, hogy valaki valószínűleg már fertőzötten érkezett az olimpiára.

Az egyik japán napilap szerint az olimpiai buborék már a játékok előtt kipukkadt, az olimpia rendezői ugyanis nem tudják garantálni, hogy az olimpiára érkező sportolók, edzők, tisztviselők és mások végig szeparálva legyenek a külvilágtól. Több beszámoló érkezett arról, hogy a tokiói reptéren az érkező sportolók szelfiznek és pacsiznak a többi utassal, a sportolókat elszállásoló szállodák dolgozói pedig nem tudják mindig megkülönböztetni, hogy mely vendégek érkeztek az olimpiára, így kire vonatkoznak szigorúbb korlátozások.

A nehezen betartható szabályok miatt sok sportoló került karanténba. A dél-afrikai rögbiválogatott 21 tagja például azért kényszerült karanténba, mert a gépükön fertőzött személy utazott, a brazil sportolók egy része pedig azért, mert a szállodájuk egyik dolgozójának lett pozitív a tesztje.

A japán fővárosban egyre több a fertőzött, pénteken 1271 új fertőzöttet regisztráltak, ez volt a legnagyobb egynapi emelkedés Tokióban. A fertőzöttek száma egész Japánban meredeken emelkedik, a korlátozó intézkedések ellenére a New York Times adatai szerint az elmúlt két hétben naponta átlagosan 63 százalékkal több koronavírusost regisztráltak.

photo_camera Olimpia-ellenes tüntetők Tokióban Fotó: PHILIP FONG/AFP

Az olimpia népszerűsége viszont nem nő a japánok között, pénteken még mindig tüntettek Thomas Bach, a NOB elnökének szállodája előtt, hogy mondják le az olimpiai játékokat. (New York Times)