Felhőszakadás és viharos szél érkezik

időjárás
2021 július 16., 05:21

Pénteken napközben elsősorban az ország déli és keleti felén pattanhatnak ki nagyobb számban zivataros gócok az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

A késő délutáni, kora esti órákban dél, délkelet felől kiterjedt zivatarzóna érkezik, amely fokozatosan északnyugat felé halad. A legintenzívebb cellákat ekkor már elsősorban felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló 25-30 mm, esetenként akár 50 mm-t meghaladó) kísérheti, e mellé viharos (jellemzően 60-80 km/h-s, néhány helyen esetleg ezt meghaladó sem kizárt) széllökés és apróbb szemű jégeső is társulhat. A zivatarok a szombatra virradó éjszakába is átnyúlnak, emellett ekkor a Dunántúl nyugati, délnyugati tájain nagyobb mennyiségű tartós csapadékra is esély van.

A délelőtt első felében a keleti országrész felett lévő maradványfelhőzetet leszámítva napos idő lesz. A záporok és zivatarok leginkább késő délután és este érkeznek meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között valószínű. Késő estére 20 és 27 fok közé hűl le a levegő.